Hoppa till huvudinnehållet

Beställare av solceller

Vad behöver du som beställare av solceller ha koll på när det gäller arbetsmiljön? Här finns en fakta och en film som vägleder dig.

Montering av solceller räknas som ett bygg- och anläggningsarbete. Det innebär att du själv kan vara byggherre, eller så kan ansvaret delegeras till någon annan. Som beställare är därför viktigt att både känna till och att vara tydlig med vilka arbetsmiljökrav som gäller, och välja en leverantör som följer reglerna.

Om du som privatperson anlitar en leverantör för att montera solceller, har leverantören ofta ett självständigt uppdrag enligt konsumenttjänstlagen. I sådana fall är leverantören både byggherre och byggarbetsmiljösamordnare och måste följa alla arbetsmiljöregler.

I filmen får du veta mer om vad du som beställare behöver ha koll på. Här nedanför finns frågor och svar du kan ha nytta av om du vill veta mer.

Saker att ha koll på

  • Platsbesök: Ställ krav på att leverantören gör ett platsbesök.
  • Taket: Kontrollera att husets takmaterial har tillräckligt lång livslängd. Takets konstruktion och hållfasthet behöver vara tillräcklig för att klara vikten från anläggningen.
  • Bygglov: Ansök om bygglov om det behövs.
  • Byggherre: Klargör vem som är byggherre.
  • Dokumentation: Leverantören bör ge dig alla anvisningar för drift och skötsel, tillverkarnas manualer samt dokumentation av utförande
  • Slutanmälan till elnätsbolaget: Lämna en slutanmälan till elnätsbolaget. Anläggningen får tas i drift efter slutgodkännande.
  • Besikta anläggningen: Låt en oberoende besiktare kontrollera att det inte finns några fel och att inga skador har uppstått.
  • Ställ krav redan i offertstadiet:
    • Arbetsmiljöplan: Be om att få ta del av riskbedömning och arbetsmiljöplan.
    • Fallskydd: Be leverantören redogöra hur de arbetar med fallskydd.
    • Auktoriserad installatör: Kontrollera att företaget som utför installationen är auktoriserat för lågspänning.

Frågor och svar

Besiktning av tredjepart är inget lagkrav, men det kan vara väldigt bra att göra för att få ett oberoende utlåtande om anläggningen. Besiktningen görs för att säkerställa att anläggningen är korrekt utförd och att det inte finns några brister. Det är viktigt att installationen är rätt utförd för att produktgarantierna ska gälla. En felaktig installation kan till exempel leda till bränder. Det är anläggningsansvarig (privatperson eller företag) som har ansvar att säkerställa detta. Det är även viktigt att all anläggningsdokumentation finns.

Underhåll och kontroll av solceller

Besiktning av tredjepart är inget lagkrav, men det kan vara väldigt bra att göra för att få ett oberoende utlåtande om anläggningen. Besiktningen görs för att säkerställa att anläggningen är korrekt utförd och att det inte finns några brister. Det är viktigt att installationen är rätt utförd för att produktgarantierna ska gälla. En felaktig installation kan till exempel leda till bränder. Det är anläggningsansvarig (privatperson eller företag) som har ansvar att säkerställa detta. Det är även viktigt att all anläggningsdokumentation finns.

Underhåll och kontroll av solceller

Ett byggnads- och anläggningsarbete är alla typer av arbeten som behövs för att uppföra, underhålla, ändra eller riva en byggnad eller en annan anläggning. Ett mer konkret exempel på detta är installation av utrustning såsom solceller. Så fort man börjar montera solceller räknas det som en installation. Montering av solceller på tak räknas därför som ett byggnads- och anläggningsarbete enligt Arbetsmiljöverkets regler.

När privatpersoner beställer ett bygg- eller anläggningsarbete enligt konsumenttjänstlagen, gäller särskilda regler om de anlitar en enda entreprenör som självständigt styr arbetet. Då övergår byggherrens arbetsmiljöansvar automatiskt till entreprenören, om inget annat har avtalats. Det krävs inget skriftligt avtal, bara att entreprenören anses vara självständig.

Företag eller bostadsrättsföreningar är själva byggherrar, men de kan lägga ut arbetet på totalentreprenad. Då blir entreprenören uppdragstagare enligt avtal. Detta kan underlätta arbetsmiljöarbetet genom att ha rätt entreprenör är inblandad.

Byggherren (Arbetsmiljöverket)

När en privatperson beställer ett byggnads- eller anläggningsarbete (Arbetsmiljöverket)

Priset styr ofta. Att jobba säkert ska ingå. Innehavaren av en solcellsanläggning dessutom ska se till att det arbete som utförs på anläggningen "görs på ett sådant sätt och utförs av personer med sådana kunskaper och färdigheter att betryggande säkerhet ges mot personskada och sakskada". Som beställare kan du:

  • Be leverantören specificera hur de arbetar med taksäkerhet. I första hand ska gemensamt fallskydd användas.
  • Be att få ta del av den arbetsmiljöplan som upprättas inför arbetet.
  • Efterfråga egenkontrollprogram från installatören för att veta vem som kommer och jobbar och att den personen har rätt kompetens. I egenkontrollprogrammet står det hur de ska göra och vilka kontroller som ska göras.

Byggherren (Arbetsmiljöverket)

Säkerhetsrisker med solcellsanläggningar (Elsäkerhetsverket)

Personlig fallskyddsutrustning är utrustning som skyddar en person från att falla. Utrustningen består av olika delar, till exempel en sele och ett fallskyddsblock, som sätts ihop till en utrustning.  Arbetsgivaren ska informera om hur utrustningen fungerar och hur den ska användas. Utrustningen behöver regelbundet kontrolleras och det är viktigt att den ar anpassad till de arbetsuppgifter som ska utföras och att exempelvis selen är i rätt storlek. 

Gemensamt eller kollektivt fallskydd är olika ord för samma sak, nämligen skyddsanordningar som skyddar flera personer från att falla. Vid montering av solceller på tak bör man i första hand använda gemensamma fallskyddsanordningar. Dessa skydd ska finnas både på gavlar och långsidor. På husets långsida består fallskyddet oftast av en ställning som är klassificerad för fall från en angränsande yta och räcket ska klara de påfrestningar som kan uppstå. Dimensioneringen av fallskyddet beror på takets djup och lutning. Gavelskyddet ska bestå av överledare, mellanledare och fotlist. För branta tak kan både gemensamt fallskydd och personlig skyddsutrustning krävas. Om det inte är möjligt att använda gemensamt fallskydd, ska personlig fallskyddsutrustning användas.

Personligt fallskydd (Arbetsmiljöverket)

Byggnads- och anläggningsarbete med risk för fall till lägre nivå (Arbetsmiljöverket)

Den som låter utföra ett byggnads- och anläggningsarbete (byggherren) ska utse en byggarbetsamordnare för både projekterings- och utförandefasen (BAS-P respektive BAS-U). Om någon av de tretton särskilda riskerna finns i arbetet, till exempel fallrisk från mer än 2 meters höjd, så ska även en dokumenterad arbetsmiljöplan för arbetet upprättas. Syftet med arbetsmiljöplanen är att tydliggöra vilka åtgärder man ska vidta för att förhindra olyckor samt sätta regler för arbetet. När det gäller montering av solceller är det med andra ord nästan alltid krav på att en arbetsmiljöplan upprättas.

Arbetsmiljöplan (Arbetsmiljöverket)

Ett platsbesök är viktigt för att projektören ska kunna se förutsättningarna på platsen. Det kan handla om hur fasaden och taket ser ut, om takets kvalitet och hållfasthet är tillräckligt god och om det finns godkända fästpunkter för personlig fallskyddsutrustning om det behöver användas vid monteringen.

Det kan även finns annat som kan påverka arbetet såsom andra pågående arbeten, arbetsmaskiner eller trafik i närheten. Om inget platsbesök görs vid projekteringen kan det i sin tur medföra att montörerna stöter på oväntade hinder i samband med installationen.

Externa länkar

Kolla elföretaget (Elsäkerhetsverket)

Bygglov för solfångare och solcellspaneler (Boverket)

Montering av solceller på tak, vad gäller (Arbetsmiljöverket)

Solelportalen – vägledning om solceller (Energimyndigheten)

För privatpersoner

Installation av solceller (Elsäkerhetsverket)

Planera din solcellsanläggning (Elsäkerhetsverket)

Kontrollera och underhåll din solcellsanläggning (Elsäkerhetsverket)

Hitta på sidan