Hoppa till huvudinnehållet

Solceller: Montör

Vad behöver du som montör av solceller ha koll på när det gäller arbetsmiljön? Här finns en fakta och en film som vägleder dig.

Montering och installation av solceller innebär nästan alltid en fallrisk. Det finns också en belastningsergonomisk risk eftersom solcellerna är stora och väger 25–30 kg. Solcellerna måste dessutom transporteras upp på taket, vilket ofta görs manuellt utan lyftanordning. Väder och vind påverkar också arbetsförhållandena.

Se filmen så får du veta mer. Det finns också frågor och svar du kan ha nytta av (tryck på "Visa alla" för att se fler).

Frågor och svar för dig som montör

Arbetsgivaren ska prioritera gemensamma skyddsåtgärder framför individuella. 

Personligt fallskydd (Arbetsmiljöverket)

Byggarbete handlar om att bygga, ändra eller underhålla byggnader. Att sätta upp solceller på taket räknas som byggarbete enligt Arbetsmiljöverkets regler, eftersom du jobbar på höjd och det finns risker som behöver hanteras.

Företaget ska vara registrerat och ha rätt auktorisation för lågspänning, vilket betyder att de har tillstånd och rätt kompetens för att jobba med elinstallationer. Det ska också finnas en egenkontrollplan där det står hur jobbet ska göras och vilka säkerhetskontroller som ska göras.

Platsen behöver kollas redan innan jobbet startar för att se om taket och fasaden håller, om det finns säkra fästpunkter för fallskydd och om något kan störa arbetet, till exempel andra jobb som pågår. Om det inte görs kan du stöta på problem när du ska montera solcellerna.

Att bära och lyfta solpaneler (som väger omkring 25–30 kg), stå på tak i konstiga vinklar och jobba i dåligt väder kan slita på kroppen. Tänk på att använda rätt teknik och hjälpmedel för att undvika skador.

När du lyfter tunga solpaneler är det viktigt att använda rätt teknik för att skydda din rygg och andra delar av kroppen. Använd lyfthjälpmedel eller samarbeta med en kollega för att dela på bördan. Håll alltid rätt hållning och undvik att böja dig för mycket.

Fall från tak är det vanligaste. Olyckor kan ske vid montering, inspektioner och platsbesök. Se alltid till att ha rätt skyddsutrustning och att jobba säkert.

Den största risken är att ramla från taket, men även tunga lyft, väderförhållanden och skärskador från vassa kanter kan vara farliga. För att hantera riskerna måste det finnas en arbetsmiljöplan på plats. Den beskriver vilka säkerhetsåtgärder som gäller och hur risker, som att jobba på hög höjd, ska förebyggas. Vid solcellsmontering krävs nästan alltid en sådan plan.

Om du skadar dig på jobbet, oavsett om det är en liten eller större skada, ska du omedelbart rapportera det till din arbetsledare och följa företagets rutiner för arbetsolyckor. Det är viktigt att få rätt behandling så snabbt som möjligt och att det dokumenteras.

Ställningen ska vara stabil, rätt monterad och säkrad. Bara utbildad personal får bygga och ändra på ställningar. En bra ställning gör jobbet säkrare och minskar risken för fall.

Om du känner dig osäker på någon säkerhetsaspekt, prata med din arbetsledare eller säkerhetsansvarig direkt. Det är viktigt att alltid vara säker på att rätt skyddsåtgärder finns på plats innan arbetet börjar. Tveka aldrig att fråga om hjälp.

Blåst, regn, kyla och värme kan göra jobbet farligare. Halkiga tak, dålig sikt och hårda vindar kan leda till olyckor. Planera för säkerhet utifrån vädret.

Om vädret gör det farligt att fortsätta arbetet, som vid starka vindar, regn eller snö, är det viktigt att pausa arbetet och söka skydd. Säkerheten går alltid först, och ibland kan det vara bättre att vänta tills förhållandena blir bättre.

Tips på mer information

Bullerguiden

Stegar och arbetsblockar, checklista

Externa länkar

Montering av solceller på tak, vad gäller (Arbetsmiljöverket)

Arbete med fallrisk (Arbetsmiljöverket)

Elsäkerhet (Arbetsmiljöverket)

Hitta på sidan