Hoppa till huvudinnehållet

Solceller: projektör

Vad behöver du som projektör vid montering av solceller ha koll på när det gäller arbetsmiljön? Här finns en fakta och en film som vägleder dig.

Som projektör är det viktigt att säkerställa att monteringen kan ske på ett säkert sätt, men även att se till att anläggningen planeras så att framtida underhållsarbeten kan ske utan att äventyra någons säkerhet. Eftersom montering av solceller räknas som ett bygg- och anläggningsarbete behöver det finnas en byggarbetsmiljösamordnare under både projekterings- och utförandefasen. Det ska även finnas en arbetsmiljöplan som samtliga aktörer ska ha tagit del av.

I filmen får du veta mer om vad som är viktigt i samband med projekteringen av en solcellsanläggning. Det finns också frågor och svar med fakta du kan ha nytta av.

Saker att ha koll på

  • Bygglov
  • Fallskydd
  • Specifikationer

Frågor och svar

Den som låter utföra ett byggnads- och anläggningsarbete (byggherren) ska utse en byggarbetsamordnare för både projekterings- och utförandefasen (BAS-P respektive BAS-U). Om någon av de tretton särskilda riskerna finns i arbetet, till exempel fallrisk från mer än 2 meters höjd, så ska även en dokumenterad arbetsmiljöplan för arbetet upprättas. Syftet med arbetsmiljöplanen är att tydliggöra vilka åtgärder man ska vidta för att förhindra olyckor samt sätta regler för arbetet. När det gäller montering av solceller är det med andra ord nästan alltid krav på att en arbetsmiljöplan upprättas.

Arbetsmiljöplan (Arbetsmiljöverket)

Ett platsbesök är viktigt för att projektören ska kunna se förutsättningarna på platsen. Det kan handla om hur fasaden och taket ser ut, om takets kvalitet och hållfasthet är tillräckligt god och om det finns godkända fästpunkter för personlig fallskyddsutrustning om det behöver användas vid monteringen.

Det kan även finns annat som kan påverka arbetet såsom andra pågående arbeten, arbetsmaskiner eller trafik i närheten. Om inget platsbesök görs vid projekteringen kan det i sin tur medföra att montörerna stöter på oväntade hinder i samband med installationen.

Asbest kan förekomma i vissa takmaterial som exempelvis eternitplattor. Om det finns asbest gäller särskilda krav på både utbildning samt vem som får utföra arbetet och hur det ska göras. Andra risker som kan förekomma är vassa kanter som man kan skära sig på (exempelvis kapning av metalldelar). Det kan även förekomma kvarts i takpannorna. Höga ljudnivåer från exempelvis verktyg i samband med montering. Det är olika krav beroende på om insatsvärden överskrids då krävs utbildning, annars räcker det med information.

Tips på mer information

Riskbedömning (mall och exempel)

Externa länkar

Mallar för arbetsmiljöplaner (Byggföretagen)

Arbetsmiljöplan (Arbetsmiljöverket)

Arbeta säkert med ställningar (Arbetsmiljöverket)

Hitta på sidan