Hoppa till huvudinnehållet

Sexuella trakasserier inom spårtrafik

Ingen ska behöva utsättas för sexuella trakasserier – och absolut inte på jobbet. Här finns information, länkar och goda exempel på hur man kan jobba med frågan. För att prata om hur ni har det på er arbetsplats, och hur ni vill ha det framöver, har vi tagit fram fem situationer att ta ställning till och en film som sätter ämnet på agendan.

Sexuella trakasserier är en arbetsmiljöfråga som det är viktigt att prata om för att kunna förebygga och skapa en trygg arbetsmiljö för alla på arbetsplatsen. Genom att öka kunskapen hos både chefer och medarbetare kan sexuella trakasserier undvikas och även tas om hand om de uppstår. 

Alla arbetsgivare har en skyldighet att förebygga och förhindra sexuella trakasserier både när det gäller anställda, praktikanter och inhyrd personal. Arbetet ska ske i samverkan med arbetstagarna, och är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Vad är sexuella trakasserier?

Sexuella trakasserier definieras som beteenden som kränker din värdighet och som är av sexuell karaktär. Det kan handla om att någon tafsar eller kastar närgångna blickar, eller ger ovälkomna komplimanger och anspelningar.

Mer om vad sexuella trakasserier är

Om någon blir utsatt

Det är viktigt att den som utsätts säger ifrån om situationer som upplevs obehagliga. Försök vara tydlig mot den som utsätter eller prata med närmaste chef, chefens chef, HR eller fackligt förtroendevald. Det ska finnas riktlinjer på arbetsplatsen för detta. Om du som chef får höra att någon upplever sig kränkt, oavsett om det är ett rykte eller att någon berättar det för dig, är du skyldig att utreda om det stämmer och rapportera händelsen.

Om någon blir utsatt

Vad tycker du? Fem situationer

Här får du fundera över olika fiktiva situationer som kan uppstå. Hur skulle du agera om detta hände på din arbetsplats? Svara på frågorna tillsammans i arbetsgruppen eller enskilt för att lära dig mer om sexuella trakasserier. Ibland kan det vara svårt att avgöra hur man ska agera, men du kan lära dig mer genom att prova flera svarsalternativ. Efter ni gått igenom situationerna tillsammans, ta del av reflektionsfrågorna längre ner på sidan. 

Fråga 1 av 5

Hierarki

Agneta har jobbat i över 40 år som lokförare och utbildar blivande kollegor. Hon tycker att det är roligt att skämta lite med de blivande lokförarna, och har en rå humor. Den här dagen är det Sebastian som ska utbildas.

Agneta och Sebastian tar plats i förarhytten och Sebastian ska få köra själv för första gången. ”Nu ska det bli åka av”, säger Agneta och daskar till Sebastian på rumpan. Han rycker till och tycker situationen känns olustig, men sätter sig i förarsätet och lyssnar uppmärksamt på Agnetas instruktioner. I slutet av passet ställer sig Agneta bakom förarstolen och börjar massera Sebastians axlar. ”Det var mer stake i dig än jag trodde”, säger hon. Sebastian blir väldigt besvärad och lämnar hytten så snart de kommit fram till plattformen.

Vad tycker du att Sebastian bör göra?

Bra! Det här är sexuella trakasserier och inget man vare sig som anställd eller blivande kollega ska behöva acceptera.
Bra! Det är viktigt att vara tydlig med att beteendet inte uppskattas. Kanske är det aldrig någon som har sagt ifrån till Agneta tidigare?
Man ska aldrig behöva tåla sexuella trakasserier på jobbet. Alla fungerar olika, men många mår dåligt efteråt, och det kan vara tungt att bära utan att prata med någon. Om Sebastian inte vågar prata med Agneta eller kursledaren kan han prata med någon annan han känner förtroende för.
Fråga 2 av 5

Otrevligt sms

Det är fredag och lokföraren Åsa har precis gått av sitt pass. Hon har bytt om från arbetsuniformen till kjol och tröja för att träffa en kompis efter jobbet. Hon tar vägen genom mässen och vinkar hejdå till några kollegor som snart ska gå på sitt pass.

”Trevlig helg”, ropar hon och fortsätter ut på gatan.

Då plingar det till i telefonen. Det är ett meddelande från Crille, en av kollegorna i mässen. ”Vilken sexig rumpa du har! Den borde du visa oftare 😉”, står det.

”Obehagligt”, tänker Åsa.

Vad tycker du att Åsa ska göra?

Bra! Det är viktigt att vara tydlig och säga ifrån om sådant man tycker är obehagligt. Förhoppningsvis är det inte bara Crille som förstår att beteendet var oönskat, utan även kollegorna runtomkring. Om Crille skulle upprepa beteendet kan det vara sexuella trakasserier och ska inte förekomma på en arbetsplats.
Det är bra att prata med chefen, men om hon vågar kan det vara ännu bättre att börja med att vända sig direkt till kollegan och tydliggöra att beteendet inte är önskat. Om beteendet upprepas ska Åsa absolut prata med chefen.
Bra! Det kan vara svårt att säga ifrån om oönskade beteenden från kollegor. Kollegan kan ge Åsa stöd att våga säga ifrån till Crille, och även att prata med chefen om beteendet inte upphör.
Fråga 3 av 5

Bemötande

Shirin har klivit på sitt kvällspass. Hon är tågvärd på tåget på väg mot Örebro. En grupp män kliver på tåget i Tierp. De sätter sig utanför personalkupén på nedre däck. De är mycket berusade, och visar sig sakna giltiga färdbevis. När Shirin frågar om biljett, tittar en av männen på henne och säger: ”Går det att betala i natura, jag kan ge dig en rejäl åktur”.

Shirin tycker att situationen känns otäck.

Hur tycker du att hon ska agera?

 

Bra! Om situationen känns hotfull och Shirin inte känner att hon klarar av situationen på egen hand är det viktigt att få hjälp. Om hon inte har fått några tydliga instruktioner för hur hon ska hantera den här typen av händelser kan det vara bra om hon frågar sin chef om det senare.
Det är lätt att bli upprörd när någon går över gränsen, men oftast brukar det bästa vara att i en lugn och saklig ton berätta för passagerarna att man måste stiga av tåget om man inte har biljett. Om hon inte har fått några tydliga instruktioner för hur hon ska hantera den här typen av händelser kan det vara bra om hon frågar sin chef om det senare.
Det här kan vara ett bra alternativ för att inte förvärra situationen. Om Shirin mår dåligt av händelsen är det viktigt att hon kontaktar sin chef för att få stöd och någon att bearbeta situationen med. Det är också viktigt att hon har tydliga instruktioner för hur hon ska göra om det uppstår igen.
Arbetsgivaren har en skyldighet att se till att arbetsmiljön är bra för alla. Det gäller även beteenden från kunder. Om kunder går över gränsen är det viktigt att det finns tydliga instruktioner och att alla anställda vet vilket ansvar och mandat de har. Det är också viktigt att det finns stöd att få.
Fråga 4 av 5

Jargong

Ali hittar inte rätt verktyg för att demontera motorkablar och ber arbetsledaren om hjälp.

”Kolla med bögen där borta”, säger arbetsledaren och pekar på Simon som står och skruvar på en boggie.

Ali tycker att det känns olustigt att Simon blir kallad bög, och han ser också att Simon reagerar på kommentaren. Ali vågar inte säga emot arbetsledaren, men vill samtidigt hjälpa Simon och visa att det inte var okej att säga så.

Vad tycker du att Ali ska göra?

Det här kan vara trakasserier och ska inte förekomma på en arbetsplats. Att inte säga eller göra något brukar uppfattas som att man tycker att det är okej. Om Ali inte vill eller vågar säga något när det händer, är det bra om han pratar med arbetsledaren och Simon efteråt. Annars kan han berätta det för en högre chef eller prata med HR.
Bra! Det här kan vara trakasserier och ska inte förekomma på en arbetsplats. Den som blir utsatt behöver stöd från sina kollegor. Kanske kan Ali hjälpa Simon att prata med arbetsledaren, eller med högre chef eller HR.
Bra! Det här kan vara trakasserier och ska inte förekomma på en arbetsplats. Det är viktigt att säga ifrån när något känns olustigt. Ibland kan det räcka att man reagerar för att få stopp på ett sådant här beteende. Det är samtidigt skönt för Simon att höra någon annan säga ifrån.
Det kan vara svårt att säga ifrån, men det här är inget man ska behöva tolerera på en arbetsplats. Om det är trakasserier är det något som arbetsgivaren har skyldighet att ta tag i och se till att det inte händer igen. Det är bra om Simon kan prata med en högre chef, HR, någon fackligt förtroendevald, skyddsombudet eller någon annan han har förtroende för och som kan hjälpa till.
Fråga 5 av 5

Fortsättning jargong

Vad tycker du att Simon ska göra?

Ali hittar inte rätt verktyg för att demontera motorkablar och ber arbetsledaren om hjälp.

”Kolla med bögen där borta”, säger arbetsledaren och pekar på Simon som står och skruvar på en boggie.

Ali tycker att det känns olustigt att Simon blir kallad bög, och han ser också att Simon reagerar på kommentaren. Ali vågar inte säga emot arbetsledaren, men vill samtidigt hjälpa Simon och visa att det inte var okej att säga så.

Det kan vara svårt att säga ifrån, men det här är inget man ska behöva tolerera på en arbetsplats. Om det är trakasserier är det något som arbetsgivaren har skyldighet att ta tag i och se till att det inte händer igen. Det är bra om Simon kan prata med en högre chef, HR, någon fackligt förtroendevald, skyddsombudet eller någon annan han har förtroende för och som kan hjälpa till.
Bra! Det kan vara trakasserier och något som arbetsgivaren har en skyldighet att se till att det inte förekommer. Det bästa är att säga ifrån direkt till arbetsledaren, men om Simon inte vågar är det ett bra alternativ att gå till högre chef eller HR.
Bra! Skyddsombudet kan prata med arbetsgivaren, både om den enskilda händelsen och om ett generellt arbetsmiljöarbete som tar sikte på att alla ska trivas och känna sig inkluderade på arbetsplatsen. Om du är med i facket kan du också prata med en fackligt förtroendevald.

Fundera och reflektera

Gå igenom situationerna och fundera eller diskutera:

  • Har du varit med om någon liknande situation på jobbet? Vad gjorde du i så fall då?
  • I vilka situationer kan sexuella trakasserier mellan kollegor förekomma?
  • Hur skulle du agera om du blir utsatt för sexuella trakasserier av tredje person?
  • Hur kan ett förebyggande arbete mot sexuella trakasserier se ut?

Om du är chef kan du även fundera på det här:

  • Hur skulle du vilja att personerna i din grupp agerar om de utsätts för sexuella trakasserier på jobbet?
  • Hur kan du säkerställa att alla i arbetsgruppen vet vad de förväntas göra om de utsätts?

Att tänka på vid introduktion

Den som är nyanställd behöver få information om arbetsplatsen. Introduktionen är ett bra tillfälle att berätta om företaget, arbetskamraterna och arbetsplatsen, men även om vilka risker som finns och hur de ska hanteras. Glöm inte att ta upp frågan om sexuella trakasserier vid introduktion.

Förslag på ämnen att ta upp:

  • Vad är sexuella trakasserier?
  • Hur man kan agera om något händer?
  • Vilket ansvar har var och en?
  • Hänvisa till internt och externt material som den anställda kan ha nytta av.

Mer om sexuella trakasserier

Det är arbetsgivarens ansvar att jobba förebyggande så att inga sexuella trakasserier inträffar. Ta hjälp av vår checklista och enkät i det förebyggande arbetet eller läs vad som gäller under lagar och föreskrifter.

Förebygg sexuella trakasserierer

Checklista: Sexuella trakasserier

Enkät: Sexuella trakasserier

Ta fram riktlinjer och rutiner

Lagar och föreskrifter sexuella trakasserier

Extern länk

Om ni saknar rapporteringssystem för att arbeta förebyggande med kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och diskriminering finns IA-systemet. Här kan anställda anmäla kränkningar och trakasserier. Företaget kan jobba förebyggande och systematiskt med riskbedömningar och checklistor.

IA-systemet - en hjälp att hantera avvikelser (Afa Försäkring)

Hitta på sidan

Håll dig uppdaterad om arbetsmiljö

Här får du ta del av det allra senaste inom arbetsmiljö. Tidningen Arbetsliv publicerar artiklar som ger inspiration, ny forskning och användbara tips.