Kemiska riskkällor inom tandvården
Att arbeta säkert med kemikalier kräver kunskap, tydliga rutiner och rätt skyddsutrustning. Här finns information och en faktafilm.
På en tandvårdsklinik förekommer kemiska ämnen i allt från desinfektionsmedel till material som används vid fyllningar och lagningar. Många av dem kan orsaka hälsobesvär om de inte hanteras rätt. Kemiska riskkällor kan också bildas under själva arbetet.
Jobba säkert med kemiska ämnen
Det finns både rutiner och dokumentation som är viktiga för säkerheten. I grunden handlar det om att jobba systematiskt med allt från riskbedömningar till att regelbundet inventera sina kemikalier, hålla kemikalieförteckningen uppdaterad och att se till att välja rätt personlig skyddsutrustning.
Rutiner för inköp
Det behöver finnas rutiner som beskriver ansvar och tillvägagångssätt vid inköp av nya kemiska produkter. Risker och bestämmelser behöver kontrolleras, liksom att det planerade sättet att använda produkten är identifierat i säkerhetsdatabladet och eller exponeringsscenariot. Före inköp behöver en riskbedömning göras.
Inköp av kemiska produkter och ämnen (Kemiguiden)
Riskbedömning
Arbetsgivaren måste riskbedöma de kemiska riskkällor som hanteras eller bildas i samband med arbetet. Kontrollera att det går att följa de riskhanteringsåtgärder som anges i säkerhetsdatabladet så att hanteringen är tillräckligt säker. Underlag som kan behövas är säkerhetsdatablad, exponeringsscenario, yrkeshygieniska mätningar, statistik över ohälsa, olycksfall eller tillbud på kliniken, erfarenheter från medicinska kontroller samt erfarenheter och kunskap från branschen.
Kemikalieförteckning
Arbetsgivaren ska dokumentera de kemiska riskkällor som hanteras eller bildas i verksamheten, i syfte att kartlägga vilka kemikalier som hanteras och om de utgör någon risk.
Kemikalieförteckning (Kemiguiden)
Säkerhetsdatablad
Säkerhetsdatablad på svenska ska finnas för alla kemiska produkter och ämnen som finns på kliniken. Där står bland annat hur man kan göra för att arbeta säkert med den kemiska produkten eller ämnet.
Säkerhetsdatablad (Kemiguiden)
Förvaring
Säkerhetsdatabladen ger rekommendationer om hur kemikalier ska förvaras. Exempelvis ska kemikalier som kan reagera på ett farligt sätt med varandra hållas åtskilda. Förvaringsskåp ska ha fläktstyrd ventilation när hälsofarliga gaser eller ångor kan avges från förpackningarna.
Förvaring av kemiska produkter och ämnen (Kemiguiden)
Skyltning
Det ska finnas skyltar vid lokaler där det lagras så stora mängder farliga kemiska produkter att ett läckage kan medföra hälsorisker eller förvärra en brand.
Märkning
Alla kemiska produkter ska vara klassificerade för sina farliga egenskaper. De allra flesta faroklassificeringar har ett ett tillhörande faropiktogram som ska finnas på etiketten.
Märkning av kemiska produkter (Kemiguiden)
Kunskaps- och utbildningskrav
Arbetsgivaren ska informera om vilka kemiska risker som finns och hur de kan förebyggas. Vissa kemiska riskkällor har särskilda utbildningskrav, till exempel allergiframkallande ämnen som cyanoakrylater.
Kunskap om risker (Kemiguiden)
Allergiframkallande ämnen (Kemiguiden)
Akrylater och cyanoakrylater (Kemiguiden)
Vill du delta i en forskningsstudie med fokus på arbetsmiljön för tandvården? Studien genomförs av Arbets- och miljömedicin i Region Östergötland.