Hoppa till huvudinnehållet

Personlig skyddsutrustning inom tandvården

Här finns information, en faktafilm och reflektionsfrågor att använda för att se över hur ni använder er personliga skyddsutrustning.

Inom tandvården används personlig skyddsutrustning för att skydda mot exempelvis smitta, kemikalier och höga ljudnivåer från verktyg. Den ska användas först när mer allmänna åtgärder, som god ventilation eller tystare verktyg, inte räcker till.

Innan man väljer personlig skyddsutrustning ska man undersöka vilka risker som finns vid arbetet och vilka egenskaper utrustningen behöver ha för att skydda mot dem. Utrustningen behöver också användas på rätt sätt och vara individuellt utprovad.

För att den personliga skyddsutrustningen ska ge ett bra skydd måste den användas på rätt sätt, vara individuellt utprovad när så behövs och vara av rätt material eller typ som ger ett bra skydd mot de riskkällor som man kommer i kontakt med eller utsätts för. För att skyddet ska fungera som tänkt krävs även noggranna hygienrutiner. 

Se filmen och prata om hur ni har det på er arbetsplats och vad som kan förbättras för att ni ska få en ännu säkrare arbetsmiljö.

Reflektionsfrågor

1. Hur kan ni se till att allmänna skyddsåtgärder vidtas i första hand? Har ni idéer om hur ni kan minska riskerna vid källan istället för att använda personlig skyddsutrustning?

2. Har ni tydliga rutiner för när och hur skyddsutrustning ska användas? Följer ni dem?

3. Följer ni basala hygienrutiner, som att ha kortärmade arbetskläder, rena händer och inga smycken? Finns det några hygienrutiner som behöver stärkas på er arbetsplats?

4. Hur hanterar ni praktiska utmaningar med skyddsutrustningen, som att ta av och på den under längre behandlingar eller att hitta rätt passform? Vilka lösningar har fungerat bäst för att bibehålla skydd och hygien?

5. Hur fungerar informationen om skyddsutrustning och hygienrutiner? Hur kan ni se till att alla har rätt kunskap och stöd för att använda utrustningen korrekt?

Vill du delta i en forskningsstudie med fokus på arbetsmiljön för tandvården? Studien genomförs av Arbets- och miljömedicin i Region Östergötland.

Mer information om studien

Gå en utbildning i arbetsmiljö!

Ju mer kunskap du har om arbetsmiljö, desto lättare är det att förbättra den. 
Vår mest efterfrågade utbildning Bättre arbetsmiljö – BAM finns både som lärarledd och som webbutbildning.

Lär dig att jobba med OSA!

Behöver du förbättra områden som stress, arbetssätt, mobbning och konflikter? Utbildningen hjälper dig att förstå reglerna och hur du kan jobba praktiskt med frågorna på din arbetsplats.