Stickande och skärande verktyg inom tandvården
Här finns tips och råd om vad du bör tänka på för att undvika stick- och skärskador. Det finns också exempel på vilka rutiner som bör finnas på plats om olyckan är framme.
Inom tandvården används kanyler, suturnålar, matrisband och tandinstrument som ultraljudsspetsar och borr. Det kan innebära risk för stick- och skärskador och även smittspridning.
Bra att tänka på
Använd säkerhetsprodukter
Använd utrustning som minimerar risken för skador, till exempel säkerhetskanyler med en skyddsmekanism som automatiskt täcker nålen efter användning.
Placera vassa verktyg rätt
Lägg vassa verktyg på brickan och se till att de inte sticker ut över kanten. Informera alltid om att ett instrument är vasst, särskilt om det räcks över till en kollega som har fokus på patienten.
Använd trubbiga matrisband
Välj trubbigare alternativ för att minska risken för skärskador. Använd pincett istället för fingrarna när du hanterar matriser.
Använd spegel eller spatel för kindstöd
När du arbetar med vassa instrument i patientens mun, använd en spegel eller spatel för att hålla ut kinden istället för fingrarna. Då minskar risken att du skadar dig om patienten rör sig.
Rutiner för avfallshantering
Efter att du använt ett stickande eller skärande verktyg är det viktigt att du följer rutinerna för avfallshantering. Kasta verktygen direkt i godkända behållare. Är behållaren full, förslut och märk den enligt era rutiner.
Rutiner vid stick- och skärskador
På tandvårdskliniken ska det finnas tydliga rutiner för hur stick- eller skärskador ska hanteras, till exempel
- första hjälpen vid stick- eller skärskador
- uppföljningsrutiner med exempelvis provtagning av den som stuckit sig
- mentalt stöd vid stick-eller skärskador
- förebyggande vaccinationer mot till exempel hepatit B.
Om något skulle inträffa är det viktigt att anmäla skadan till närmsta chef och upprätta en avvikelserapport för att minska risken för att samma situation ska upprepas.
Externa länkar
Vasst och säkert (Suntarbetsliv)
Undvik stick- och skärskador vid tandvård (Suntarbetsliv)
Vill du delta i en forskningsstudie med fokus på arbetsmiljön för tandvården? Studien genomförs av Arbets- och miljömedicin i Region Östergötland.