Hoppa till huvudinnehållet

Checklistor om arbetsmiljö

Prevents kostnadsfria checklistor gör det lättare att undersöka arbetsmiljön, riskbedöma, föreslå åtgärder och följa upp. De kan fyllas i på datorn, surfplattan eller mobilen.

När du vill använda en checklista behöver du skapa ett konto eller logga in på prevent.se. Dela länken med övriga anställda som ska gå igenom checklistan. För att undersöka den psykosociala arbetsmiljön finns Prevents enkäter.

Till Mina sidor

Nyhet! Nu kan du skräddarsy din checklista genom att lägga till frågor. Se filmen.

Så använder du Prevents checklistor

Välj språk

Du kan nu översätta alla checklistor till engelska. Översättningen är AI-genererad. Tänk på att du behöver göra valet innan du börjar fylla checklistan. Svenska är förval.

Dela checklista

När du börjat fylla i en checklista kan du dela den med andra genom att klicka på Dela med andra i högermenyn eller på Mina sidor. Det finns två sätt att dela:

  • Ange e-postadress till de som ska få tillgång till listan
  • Klicka på "Kopiera länk" och klistra in i ett meddelande

Riskbedömning

Du kan lägga till riskbedömning och åtgärd på frågor genom att klicka på knappen "Risk och åtgärd". Du kan lägga till flera åtgärder på samma fråga.

Läs mer om riskbedömning

Automatisk handlingsplan

Om du lägger till "Risk och åtgärd" på en fråga i checklistan påbörjas automatiskt en handlingsplan. När du svarat på frågorna i checklistan kan du ladda ner handlingsplanen i Excel. I excelfilen kan du sedan lägga till ytterligare information så att handlingsplanen blir komplett. Handlingsplanen sparar du i er dokumentation av det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Dölja frågor och områden

Om frågor eller områden i checklistan inte är relevanta kan du dölja frågor och områden genom att klicka på "Dölj fråga" och "Dölj område". 

Lägga till frågor från Prevents frågebank

Du kan lägga till frågor till en påbörjad checklista. Det gör du längst ner i högermeny under "Se/Lägg till". Där kan du söka efter frågor och områden. Det är enklare att söka och lägga till frågor än hela områden. Klicka på plustecknet om du vill lägga till. Frågan hamnar längst ner i listan. Se instrukionsfilm ovan för mer detaljerad information. 

Skapa och lägga till egna frågor

Du kan skapa och lägga till egna frågor i en påbörjad checklista. Det gör du längst ner i checklistan genom att klick på "Skapa egen fråga".  Frågan hamnar längst ner i listan.

Hitta och spara checklistan

Din ifyllda checklista sparas automatiskt på Mina sidor. Du kan också ladda ner checklistan som Excel samt skriva ut och spara som PDF.

Checklistan sparas i 3 år på Mina sidor. Vill du ha  kvar checklistan längre behöver du spara ner checklistan (Excel, PDF). 

Hänvisar till nya AFS-strukturen

På många av frågorna i checklistorna länkar vi till Arbetsmiljöverkets författningssamling och allmänna råd (AFS:ar). Vi länkar till de kapitel och paragrafer i föreskrifterna som gäller från och med år 2025.

Uppdaterad 20250203

Vad händer med de gamla checklistorna?

Dina gamla checklistor finns kvar i läsbart läge fram till 31 maj 2025. Efter det raderas de. 

Finns checklistorna på engelska?

Ja, alla checklistor kan AI-översättas till engelska. Vill man ha dem på engelska behöver valet göras innan man börjar fylla i listan.

Får de nya checklistorna nya länkar/url?

De nya checklistorna har samma länkar som de gamla. 

Jag har ingen inloggning till Mina sidor, kan jag använda Prevents checklistor? 

Du måste logga in på Mina sidor för att kunna påbörja och dela en checklista. Däremot kan kan du fylla i en checklista om någon annan påbörjat och delat en lista med dig. 

Hur hanteras personuppgifter och annan data när man använder Prevents checklistor?

  • Du behöver skapa ett Prevent-konto för att börja använda en checklista. När du skapar ett konto sparas för- och efternamn samt e-postadress via en molntjänst på servrar i Sverige och EU.
  • E-postadressen du anger kopplas till en unik länk till din checklista, och sparas på Prevents servrar i Sverige. Om du använder dela-funktionen för att dela checklistan med en annan e-postadress, sparas även den e-postadressen kopplad till checklistan på Prevents servrar i Sverige.     
  • Alla svar och text i checklistan sparas på Prevents servrar i Sverige.
  • Prevent är personuppgiftsansvarig. 

Vad händer med länkarna till AFS:ar?

Länkarna till AFS:arna är uppdaterade till Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur. Länkarna går till respektive kapitel och paragraf på av.se.

Kan jag lägga till eller ta bort frågor ur checklistan?

Ja, du kan dölja ett helt områd med frågor samt dölja enskilda frågor. Du kan också lägga till frågor i en checklista. Du kan antingen välja frågor från Prevents frågebank eller skapa egna frågor. 

Kan jag skräddarsy listan utifrån min verksamhet?

Ja det kan du göra. Välj en befintlig checklista och lägg sedan till frågor antingen från Prevents frågebank eller skapa egna frågor. 

Var sparas checklistorna?

Checklistorna sparas i 3 år på Mina sidor. Vill du spara dem längre får du ladda ner checklistorna som PDF eller Excel. 

Jag använder IA-systemet, kan jag se era checklistor där?

Några av Prevents checklistor är manuellt upplagda i IA-systemet. 

Skapa konto

När du vill använda en checklista behöver du skapa ett konto eller logga in på prevent.se. Kontot är personligt och knutet till din e-postadress, men det går bra att dela checklistan med dina kollegor. 

Dela checklista

När du börjat fylla i en checklista kan du dela den med andra genom att klicka på Dela med andra i högermenyn eller på Mina sidor. Du anger e-postadress till de som ska få tillgång till listan. 

Byta ägare av checklistan

På Mina sidor kan du byta ägare av en checklistan, till exempel om du slutar eller någon annan tar över ansvaret. Om du gör det försvinner checklistan från ditt konto.

  • C
  • J
  • Q
  • U
  • W
  • X
  • Z
  • Ö

Våra checklistor

Sortera efter A-Ö Ö-A
  1. Digitala system - enskilda

    Checklistan kan användas för att säkerställa att ett enskilt system är utformat med god användbarhet, så att det stöder användarna i deras arbete och möter kraven från verksamheten.

  2. Dentallaboratorier

    Checklistan innehåller frågor om organisatorisk, social och fysisk arbetsmiljö samt miljöskydd.

  3. Dagligvaruhandel

    Checklistan innehåller frågor om hur lokalerna och arbetsplatserna är utformade inom dagligvaruhandeln. Den inleds med några allmänna ämnesområden för att sedan följa varans väg och några vanligt förekommande

  4. Byggnadsställningar

    Checklistan innehåller frågor om arbete på ställning för att minska fallriskerna.

  5. Byggnadsplåtslageri

    Checklistan innehåller frågor för att arbeta säkert vid byggnadsplåtslageri.

  6. Butikssäkerhet

    Checklistan innehåller frågor om hur skyddet mot rån har utformats i verksamheter med kontanthantering, som till exempel butiker.

  7. Buller och vibrationer

    Checklistan innehåller frågor om hur buller och vibrationer kan undvikas samt om arbetsgivaren erbjuder undersökningar till de arbetstagare som exponeras.

  8. Buller

    Checklistan innehåller frågor om bullerexponering och åtgärder för att minska riskerna med buller.

  9. Brandskydd

    Checklistan innehåller frågor om hur verksamheten är organiserad och hur lokalerna är utformade i syfte att skapa ett bra brandskydd. Regleras även i SFS 2010:1075 Förordning om brandfarliga och explosiva

  10. Bilkörning - Utrustning

    Checklistan innehåller frågor om bilens utrustning. Syftet är att minska riskerna vid bilkörning.

  11. Bilkörning

    Checklistan innehåller frågor om bilkörning. Syftet är att minska riskerna vid bilkörning.

  12. Bevakning: Steg 3. Utsatta områden

    Den här checklistan riktar sig till den som bedriver fast eller rörlig bevakning i s.k. Utsatta områden. Checklistan fylls i som ett sista steg av tre. Checklistor för steg ett och två samt närmare

  13. Bevakning: Steg 3. Ordningshållning

    Den här checklistan riktar sig till den som bedriver Ordningshållning på sjukhus, resecentrum, köpcentrum, kollektivtrafik, säkerhetskontroll eller på uppdrag av kommuner eller andra uppgifter enligt

  14. Bevakning: Steg 3. Butikskontroll

    Den här checklistan riktar sig till den som bedriver Butikskontroll på köpcentrum eller alternerande mellan olika butiker utspridda i ett större geografiskt område. Checklistan fylls i som ett sista

  15. Bevakning: Steg 2. Rörliga tillsynsuppdrag

    Den här checklistan riktar sig till den som bedriver Ronderande tillsyn, Områdes- och distriktsbevakning, Larm och åtgärd, Störningsjour, Parkeringsövervakning, Biljettkontroll eller Värdetransport

  16. Bevakning: Steg 2. Fasta tillsynsuppdrag

    Den här checklistan riktar sig till den som bedriver Stationärbevakning, Receptionstjänst, Säkerhetskontroll, Hamn- och sjöfartsskydd, Publik bevakning, Värdedepå och uppräkning (CMS). Checklistor för

  17. Bevakning: Steg 1. Bevakningsfordon

    Den här checklistan tillsammans med listan Bevakning: Steg 1 All bevakningsverksamhet riktar sig till samtliga bevakningsföretag, oberoende av vilken typ av bevakningsverksamhet som de ägnar sig åt.

  18. Bevakning: Steg 1. All bevakningsverksamhet

    Den här checklistan riktar sig till samtliga bevakningsföretag, oberoende av vilken typ av bevakningsverksamhet man har. Checklistan fylls i som ett första steg av tre. Checklistor för steg två och

  19. Beredskapsarbete i energisektorn

    Checklistan vänder sig till företag i energisektorn och kan användas för att riskbedöma arbetet i samband med att man tar nya uppdrag.

  20. Belysning

    Checklistan innehåller frågor om hur såväl allmän- som platsbelysningen är utformad. Syftet är att skapa en bra synergonomi men även belastningsergonomi eftersom det finns ett viktigt samspel mellan

  21. Bagerier och konditorier

  22. Asbest

    Checklistan innehåller frågor om åtgärder för att minska riskerna för asbestexponering.

  23. Artificiell optisk strålning

    Checklistan innehåller frågor om artificiell optisk strålning från till exempel smält metall eller svetsutrustning.

  24. Arbetsställningar och arbetsrörelser

    Checklistan är lämplig att användas för att undersöka om arbetstagarna utför arbete med arbetsställningar och arbetsrörelser som kan vara hälsofarligt eller onödigt tröttande.

  25. Arbetsskador och tillbud

    Checklistan innehåller frågor om hur arbetet med tillbud och arbetsskador organiseras. Den är lämplig att användas av chef och skyddsombud vid till exempel en årlig genomgång av verksamhetens rutiner

Visar  176 - 200  av  209