Webbinarium: Arbetsanpassning
Se inspelningen av webbinariet där Prevents utbildare Mikael Rehnberg ger tips och råd om hur företag och organisationer inom alla branscher kan jobba med arbetsanpassning. Webbinariet bygger på ett halvdagsseminarium framtaget tillsammans med arbetsmarknadens parter inom industrin.
Sammanfattning av webbinariet
Arbetsanpassningen på en arbetsplats kan både vara generell, och gälla alla på arbetet, eller individuell. På det individuella planet kan det handla om förebyggande åtgärder för att en person ska kunna fortsätta sitt jobb, eller arbetsanpassningar som gör att någon som varit sjukskriven kan återgå till sitt arbete. Arbetsanpassning kan handla om sådant som hjälp att prioritera bland arbetsuppgifterna, möjlighet att arbeta ostört, handledning, arbetshjälpmedel eller minskad arbetsmängd.
Rutiner för arbetsanpassning
Mikael Rehnberg redogör i korthet för Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsanpassning. Han berättar också hur man kan jobba med riskbedömning utifrån perspektiven människa, teknik och organisation, MTO. Företaget bör skapa rutiner för arbetsanpassning, och Mikael Rehnberg redogör för chefens och skyddsombudets roll och i vilka situationer det är klokt att ta extern hjälp av till exempel företagshälsovården.
Arbetsplatsdialogen ett bra stöd
Ett bra hjälpmedel för att jobba med arbetsanpassning är Prevents verktyg Arbetsplatsdialogen, som fungerar som en verktygslåda med stöd för chefer och skyddsombud i arbetet med arbetsanpassning. Här finns till exempel hjälp att upptäcka tidiga tecken på ohälsa och att hålla strukturerade samtal inför en eventuell arbetsanpassning.
Lönsamt med arbetsanpassning
Innan frågestunden på slutet redogör Mikael Rehnberg för det ekonomiska perspektivet och de vinster det medför att vara uppmärksam på tidiga tecken på ohälsa. Att jobba aktivt och förebyggande med arbetsanpassning är lönsamt både ur individperspektiv och för företaget.
Arbetsplatsdialogen
Dialogstöd som underlättar ett förebyggande och strukturerat arbete med ohälsa. Här finns tips och verktyg för att identifiera tidiga tecken på ohälsa, göra anpassningar i ett tidigt skede och på så sätt undvika sjukskrivningar.
Kostnadsfritt