Inspelat seminarium: Mediechefer mot hat och hot
Hur kan vi skapa förutsättningar för mediechefer att framgångsrikt genomföra sina uppdrag samtidigt som hat och hot riktas både mot medarbetare och mot chefen själv? Den frågan stod i centrum när Ledarna och Medieföretagen, i samarbete med Prevent, bjöd in till seminariet ”Chefer mot hat och hot”. Här kan du se en klippt version av seminariet.
Mediechefer mot hat och hot
Sammanfattning av seminariet:
Moderator Björn Hygstedt, journalist med mångårig erfarenhet från dagspress, inledde med att dela sina personliga erfarenheter av att ha utsatts för hat och hot. Han konstaterade att om han inte hade haft en så stöttande chef den gång som han var som mest utsatt hade han inte orkat fullfölja sin rapportering. Därefter presenterade han Ann Lagercrantz som haft en rad höga chefspositioner inom media, så som ansvarig utgivare på Ekot och chef för TV4-nyheterna, och som i dag är vice vd på SVT
Anne Lagercrantz gav en bild av situationen när det gäller hat och hot mot medarbetare på SVT. Främst är det hatet som ökat, enligt Anne Lagercrantz. Medarbetare utsätts för hat på grund av de ämnen de bevakar men också på grund av deras etnicitet, kön och sexuella läggning. I vissa fall utsätts även medarbetares familjemedlemmar.
– Hat är som sandpapper som nöter ner människor och jag har aldrig mött en person som inte blivit påverkad av det, sa hon.
Enligt Anne Lagercrantz är hat är ett av samhällets värsta problem och att det ska ses som ett hot mot demokratin. För att hantera hatet krävs kunskap och utbildning samt ett systematiskt säkerhetsarbete, sa hon.
Seminariet avslutades med en paneldebatt där, förutom Anne Lagercrantz, även Felicia Ferreira, vd och chefredaktör för tidningen Dagen, Crister Ohlsson, säkerhetsexpert på Bonnier News och Viktoria Lundqvist, arbetsrättsjurist och arbetsmiljöexpert på arbetsgivarorganisationen Medieföretagen inom Almega, deltog.
I anslutning till seminariet gavs ett smakprov på Prevents utbildning Hantera hat och hot på redaktionen, med utbildarna Stefan Dahlberg och David Ol-lars. Utbildningen höjer kunskapen om hur redaktionerna kan rusta sig och dess medarbetare mot hatet och hotet. Med en öppnare dialog, kunskap och verktyg kan de negativa konsekvenserna mildras.
Filmerna och verktygen som ingår i utbildningen återfinns även på webbsidorna om att hantera hat och hot på redaktionen.