Innehåll på webben
På den här sidan ser du exempel på olika element på en webbsida. Sidan länkar också till fyra undersidor med fördjupad information.
En webbsida på prevent.se bör innehålla max 3 000 tecken inklusive blanksteg. Texterna kan ge kortfattad information och stöd till hur man använder de olika elementen på sidan, till exempel checklistor eller filmer. Om det behövs längre faktatexter passar de bättre i en skrift. Den här puffen är ´350 tecken. Hela sidan är 3 400 tecken.
Fyra steg inom detta område
Läs hur du går vidare i fyra steg! Dessa länkar läggs även i gröna boxarna längst ned på sidan för att underlätta orienteringen inom ämnet.
Länk till undersida
Länk till undersida
Länk till undersida
Länk till undersida
Brandfarlig vara i handeln
Brandfarlig vara i handeln handlar om hur man hanterar brandfarliga och explosiva varor på rätt sätt. Utbildningen tar ca 45 minuter.
Kostnadsfritt
Faktatext
Små faktatexter kan läggas i gröna rutor (om man vill). När man använder sig av stora rubriker hamnar de under "Hitta på sidan" till höger, vilket gör det lättare för besökaren att orientera sig. Vi undviker att lägga länkar i löptext. De får istället ligga under varje textavsnitt, så här:
Samtalet – om alkohol och andra droger på jobbet
Våga göra något när du misstänker att någon på jobbet har problem med alkohol eller andra droger. Prevent har tagit fram fyra filmer som kan användas för att lyfta ämnet, få igång diskussioner och öka kunskapen på arbetsplatsen.
Punktlista
I bland är det praktiskt och överskådligt med en punktlista, till exempel med frågeområden att diskutera igenom.
- Webbsidans struktur. Diskutera i smågrupper.
- Vilka element ska ligga på huvudsidan och vilka på undersidor?
- Är det lämpligt att göra en skrift att länka till?
Checklistor
Prevents checklistor är en bra hjälp för att undersöka arbetsmiljön. De kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Svara på frågorna, bedöm riskerna, skriv in eventuella åtgärder och följ upp. Sedan har du en skriftlig riskbedömning och handlingsplan.
Extra viktig checklistaTips på mer information
Ofta finns det redan material på prevent.se som man kan länka till. Kanske skriver man någon rad om vad som gäller det här området specifikt, och länkar sedan till det allmänna.
Mall att använda
Kom igång med arbetsmiljöarbetet
Det som kallas systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, går i stora drag ut på att upptäcka och bedöma risker i arbetsmiljön, åtgärda dem och sedan se till att åtgärderna fungerar. Prevent har checklistor, mallar och exempel som stöttar i arbetsmiljöarbetet.
Externa länkar
AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö (Arbetsmiljöverket)