Hoppa till huvudinnehållet

Yoga har en högre positiv effekt på hjärnans kognitiva förmågor än styrketräning och konditionsträning, enligt en ny studie från Hälsohögskolan i Jönköping.

Bild: Istock

Må bra

Yoga gympar hjärnan bättre än annan motion

Motion anses vara en viktig faktor för att hålla i gång kropp och knopp när vi blir äldre. Nu kan forskare på Hälsohögskolan i Jönköping visa att yoga ger bättre effekt för hjärnan och den kognitiva hälsan än både styrke- och konditionsträning.

I sin studie ville forskarna ta reda på vilken träning som gav bäst effekt på den kognitiva förmågan, alltså hjärnans förmåga till uppmärksamhet, att hantera minnen, fatta beslut och bearbeta information. Deltagarna i den omfattande studien var friska individer från 55 år och uppåt och ägnade sig antingen åt styrketräning, konditionsträning eller yoga.

– Det visade sig att yogan hade högre positiv effekt på hjärnans kognitiva förmågor än de andra träningsformerna. Ett resultat som faktiskt överraskade oss forskare, säger Peter Blomstrand som är biträdande professor vid Hälsohögskolan och en av forskarna.

Peter Blomstrand
Peter Blomstrand, biträdande professor vid Hälsohögskolan.
Bild: Hälsohögskolan i Jönköping

Vad beror då yogans goda effekt på? Jo, Peter Blomstrand menar att yoga kombinerar andningskontroll med olika fysiska rörelser. Det påverkar vårt nervsystem och sänker både blodtryck och hjärtfrekvens, vilket ger en lugnande effekt som är bra för att kunna hantera och motverka stress.

– Det i sin tur förbättrar både emotionell kontroll, kroppskontroll välbefinnande och förbättrar uppmärksamhet, minne och andra kognitiva funktioner, säger Peter Blomstrand.

Yoga kan bromsa hjärnans åldrande

Och regelbunden yoga under en längre tid har bättre effekt än enstaka övningar. I studien pågick träningen från en månad till två år.  Även andra snarlika former av fysisk aktivitet som tai chi och qigong hade liknande resultat som yoga.

– Sen är det såklart viktigt ändå att vi rör på oss och går, springer, dansar och kör spinning för konditionens skull. Och kompletterar med styrketräning som är bra för balansen och motoriken när vi blir äldre.

Yogan har större potential att bromsa åldersrelaterade kognitiv nedgång – jämfört med styrke- och konditionsträning, enligt Peter Blomstrand. Därför är yoga något som bör integreras i äldre människors regelbundna träningsrutiner.

Tror du att yoga skulle ge samma resultat på den kognitiva hälsan för människor under 55 år också?

– Javisst, vi har i en tidigare studie sett att yngre vuxna förbättrar sina kognitiva funktioner vid fysisk aktivitet.

De nya rönen om att yoga håller hjärnan och den kognitiva hälsan i gång är såklart goda nyheter när vi förväntas jobba längre och med en höjd pensionsålder.

Skulle det kunna vara så att den som är 55 kan behöva fler friskvårdstimmar än den som är 25 för att hålla den kroppsliga, mentala och kognitiva hälsan i trim?

– Det är en svår fråga, fysisk aktivitet är viktig i alla åldrar inte minst efter 55 års ålder, men vi vet att vanor gärna grundläggs i unga år, säger Peter Blomstrand på Hälsohögskolan i Jönköping.

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa