Forskningsbidrag ska förbättra tillsynen
Publicerat 18 oktober 2016
Arbetsmiljöverket har beviljat 12 miljoner kronor i bidrag till fyra forskningsprojekt. Ett av dem handlar om arbetsmiljö och hälsa på företag med mindre än tio anställda där fokus ligger på etnicitet och könsskillnader.
Det var 2015 som regeringen gav Arbetsmiljöverket i uppdrag att stärka arbetsmiljöforskningen.
– Det här är en liten udda fågel för oss. Arbetsmiljöverket har såvitt jag vet aldrig fått forskningsbidrag att dela ut på det här sättet, säger Hannes Kantelius, analytiker på enheten för statistik och analys.
Myndigheten har fördelat totalt 15 miljoner kronor till arbetslivsforskning. Av de 104 förslag på forskningsprojekt som kom in valde en beredningsgrupp ut elva stycken som fick projektplaneringsbidrag. Av dessa valdes sedan fyra ut som ansågs som särskilt intressanta och nu får tre miljoner kronor vardera fram till 2018.
– Bidragen ska användas för att stärka forskningen med relevans för tillsynsverksamheten och med tonvikt på arbetsmiljö och arbetsmiljörelaterad ohälsa i ett genusperspektiv.
Ett av forskningsprojekten, som drivs av Susanna Toivanen, handlar om mikroföretag, det vill säga företag med mindre än tio anställda. Hon ska tillsammans med forskare från Mittuniversitetet och Lunds universitet kartlägga arbetsförhållanden, arbetsmiljö och hälsa i företagen, där man särskilt studerar skillnader utifrån födelseland och mellan kvinnor och män.
Forskargruppen ska också titta närmare på mikroföretag inom städbranschen, där det finns många små företag. Syftet är att hitta effektivare metoder för att bedriva tillsyn i mikroföretag.
– En av bedömningsgrunderna var att projekten ska tillföra något till Arbetsmiljöverket och ge oss kunskap som vi behöver i vår tillsyn och för att göra ett bättre jobb, säger Hannes Kantelius.
De övriga tre forskningsprojekten handlar om arbetsmiljöarbete i politikstyrda och könssegregerade organisationer, metodik för riskbedömning, medicinska kontroller och utvärdering i handintensivt arbete, samt genus, arbetsorganisation och fysisk belastning inom detaljhandeln.

Krister Zeidler
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.
-
Chefer får lära sig strategier för återhämtning
Återhämtning • Återhämtning under och mellan arbetspassen minskar stressen och förbättrar sömnen enligt en studie av sjuksköterskor. Nu ska forskarna gå vidare och hjälpa första linjens chefer i vården att stärka sina möjligheter till återhämtning.