Forskningsbidrag ska förbättra tillsynen
Publicerat 18 oktober 2016
Arbetsmiljöverket har beviljat 12 miljoner kronor i bidrag till fyra forskningsprojekt. Ett av dem handlar om arbetsmiljö och hälsa på företag med mindre än tio anställda där fokus ligger på etnicitet och könsskillnader.
Det var 2015 som regeringen gav Arbetsmiljöverket i uppdrag att stärka arbetsmiljöforskningen.
– Det här är en liten udda fågel för oss. Arbetsmiljöverket har såvitt jag vet aldrig fått forskningsbidrag att dela ut på det här sättet, säger Hannes Kantelius, analytiker på enheten för statistik och analys.
Myndigheten har fördelat totalt 15 miljoner kronor till arbetslivsforskning. Av de 104 förslag på forskningsprojekt som kom in valde en beredningsgrupp ut elva stycken som fick projektplaneringsbidrag. Av dessa valdes sedan fyra ut som ansågs som särskilt intressanta och nu får tre miljoner kronor vardera fram till 2018.
– Bidragen ska användas för att stärka forskningen med relevans för tillsynsverksamheten och med tonvikt på arbetsmiljö och arbetsmiljörelaterad ohälsa i ett genusperspektiv.
Ett av forskningsprojekten, som drivs av Susanna Toivanen, handlar om mikroföretag, det vill säga företag med mindre än tio anställda. Hon ska tillsammans med forskare från Mittuniversitetet och Lunds universitet kartlägga arbetsförhållanden, arbetsmiljö och hälsa i företagen, där man särskilt studerar skillnader utifrån födelseland och mellan kvinnor och män.
Forskargruppen ska också titta närmare på mikroföretag inom städbranschen, där det finns många små företag. Syftet är att hitta effektivare metoder för att bedriva tillsyn i mikroföretag.
– En av bedömningsgrunderna var att projekten ska tillföra något till Arbetsmiljöverket och ge oss kunskap som vi behöver i vår tillsyn och för att göra ett bättre jobb, säger Hannes Kantelius.
De övriga tre forskningsprojekten handlar om arbetsmiljöarbete i politikstyrda och könssegregerade organisationer, metodik för riskbedömning, medicinska kontroller och utvärdering i handintensivt arbete, samt genus, arbetsorganisation och fysisk belastning inom detaljhandeln.
Krister Zeidler
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.