Mångfaldspolicy kan slå fel
Publicerat 3 februari 2016
Många företag och organisationer har en jämställdhets- och mångfaldspolicy på jobbet. Men en studie vid University of California som omfattar 700 amerikanska företag visar att en sådan policy bara har en liten positiv effekt och till och med kan öka risken för diskriminering. En orsak är att policyn i sig leder till att folk avfärdar att det förekommer diskriminering på arbetsplatsen. Policyn ger också arbetsgivaren ett visst skydd mot rättsliga krav.
Studien visar att även om vita män tror att policyn fungerar så tror de också i högre grad att de själva behandlas orättvist. De som policyn ska skydda, kvinnor och minoriteter, tror däremot inte att den har någon större betydelse. Forskarnas slutsats är att arbetsgivarna måste lägga ner mer jobb på att se till att policyn genomsyrar verksamheten och verkligen ger resultat.

Krister Zeidler
Mer om Mångfald
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
-
Så jobbar Svevia mot machobeteenden
Arbetsmiljöarbete • Sedan tre år tillbaka tar det statliga bolaget Svevia krafttag mot machobeteenden för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Ett arbete som gett konkreta resultat.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.
-
Chefer får lära sig strategier för återhämtning
Återhämtning • Återhämtning under och mellan arbetspassen minskar stressen och förbättrar sömnen enligt en studie av sjuksköterskor. Nu ska forskarna gå vidare och hjälpa första linjens chefer i vården att stärka sina möjligheter till återhämtning.