Bild: Istockphoto
Svårt att känna igen sexism på jobbet
Publicerat 19 augusti 2020
Nutida sexism är ofta subtil och dold. Men enligt Miriam Zehnter Frisk, doktor i psykologi, går det att lära sig att känna igen signalerna – och komma tillrätta med problemet på arbetsplatserna.
Miriam Zehnter Frisk har de senaste åren forskat på små sexistiska kränkningarna på arbetsplatsen och dess konsekvenser för kvinnor – och framförallt hur sexismen visar sig på våra arbetsplatser.
– Allmänheten i Sverige och i många andra länder har på det stora hela förstått att öppen sexism inte är acceptabelt, men det betyder tyvärr inte att sexismen har försvunnit. Nuförtiden är sexism och negativa åsikter om kvinnor mycket mer dolda. Och dold eller subtil sexism kan ha väldigt skadliga konsekvenser för kvinnor, även om den inte verkar stötande, säger hon.
Kvinnor som är utsatta för relativt små sexistiska kränkningar, men regelbundet och över en längre tid, kan utveckla allvarliga hälsoproblem. Miriam Zehnter Frisk drar en parallell till irritationsmoment i vardagen som att stå i bilkö.
– Det låter inte så farligt, men tänk att du hamnar i en bilkö varje dag ... Forskningen har visat att sådana mindre stressfaktorer kan leda till allvarliga hälsoproblem. Det är likadant med små sexistiska kränkningar. Att bli avbruten en gång är inte så farligt men om du blir avbruten flera gånger varje dag upplevs det som väldigt stressande efter ett tag. Framförallt om man har något viktigt att säga, eller när framgången i jobbet är beroende av att man blir hörd.
Miriam Zehnter Frisk vill genom sin forskning visa på sambandet mellan subtil sexism och fientliga åsikter mot kvinnor.
– Subtil sexism bidrar till en miljö där kvinnor inte anses lika kompetenta som män.
En vanligt förekommande form av subtil sexism är att inte bli tagen på allvar och bli kallad lilla gumman. Ett annat exempel är den så kallade välmenande sexismen, där kvinnor erbjuds mer hjälp än män.
– Det kan verka trevligt när någon vill hjälpa en, men vissa människor erbjuder hjälp till kvinnor för att de tvivlar på att kvinnor klarar att göra jobbet själva. Kvinnor känner ofta av det och det gör att de börjar tvivla på sin egen kompetens, säger Miriam Zehnter Frisk.
Miriam Zehnter Frisk anser att organisationer och arbetsgivare behöver mer kunskap om vad subtil sexism är. Det viktigaste, påpekar hon, är att chefer och skyddsombud känner igen signalerna för att kunna reagera.
– Det är viktigt att sprida kunskap bland medarbetarna och att chefer visar tydligt att alla former av sexism, öppen och subtil, inte får tolereras på jobbet.
Henrik Lenngren
Mer om Jämställdhet
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.
-
För lite snack om osynligt arbete
Jämställdhet • Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.