Bild: Pexels/William Fortunato
Dottereffekten gör svenska företag mer jämställda
Publicerat 4 april 2023
Om en manlig vd har en dotter ökar jämställdheten i företaget, visar en ny studie. Men dottereffekten kommer först när barnen börjar skolan och papporna börjar fundera över vilka hinder deras döttrar kan möta i livet.
Forskare vid Jönköping university och Handelshögskolan i Stockholm har tittat på alla företag som grundades i Sverige mellan 2004 och 2017. I företag med en manlig vd ökade andelen kvinnor som anställts med i genomsnitt elva procent efter att vd fått en dotter, jämfört med en son. Inom forskningen kallas detta ”dottereffekten”. Den har tidigare dokumenterats bland konservativa domare i USA och hos finansiella beslutsfattare.
Men det handlar inte bara om att bli förälder till en dotter. Det är först när döttrarna börjar skolan och papporna ser vilka utmaningar de ställs inför som de börjar ta frågan om kvinnors jämställdhet på allvar.
– Det vi tycker är speciellt spännande är att vi fann att dottereffekten tar tid att mogna och inlärningsprocessen för att inse mer om döttrars sårbarhet börjar först en tid efter att hon föddes, säger forskaren Lucia Naldi vid Jönköping university i en kommentar.
Även styrelsen påverkas
Dottereffekten innebär inte bara att vd:ar anställer fler kvinnor. Den leder också till att företagens styrelser blir mer jämställda. I genomsnitt ökar andelen kvinnor i styrelser med fyra procent efter att dottern nått skolåldern.
I studien ingick även en kontrollgrupp med manliga vd:s som har söner. I intervjuer svarade de att de tyckte jämställdheten i arbetslivet gått för långt och att de ”tvingas” anställa kvinnor.
– Vi förväntade nog oss inte att det finns så markanta skillnader mellan vd:ar med döttrar och de med söner i deras syn på jämställdhet, men efter genomförda intervjuer visade de sig att det finns helt annan medvetenhet kring dessa frågor bland vd:ar som har döttrar, säger Timur Uman, forskare vid Jönköping university.
Men enligt forskarna upphör dottereffekten ju större företagen blir och vd delegerar ansvaret för rekrytering på andra personer i företaget. I styrelsen finns dock jämställdhetseffekten kvar, vilket tyder på att vd har stort inflytande över vilka som ska ingå där.
Studien har gjorts i samarbete med Erasmus universitet i Rotterdam.
Marianne Zetterblom
Mer om Jämställdhet
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.
-
För lite snack om osynligt arbete
Jämställdhet • Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.
-
”Tystnadskultur skapar stress och ohälsa”
Arbetsklimat • Vad innebär begreppet tystnadskultur och hur utbrett är fenomenet på svenska arbetsplatser? Det ska Myndigheten för arbetsmiljökunskap ta reda på genom ett projekt där man tar hjälp av forskare från olika fält.