Arbetsskadeförsäkringen ska utredas
Publicerat 29 januari 2016
Regeringen tillsatte i torsdags en utredning av arbetsskadeförsäkringen. Bakgrunden är bland annat att kvinnor har sämre möjligheter än män att få sina arbetsskador godkända.
Syftet med utredningen är att få en mer rättssäker och jämställd försäkring skriver regeringen. Kvinnor och män har i dagsläget inte samma möjlighet att få sina sjukdomar och skador godkända som arbetsskador. Trots att kvinnor står för merparten av sjukskrivningarna är det bara drygt två av tio kvinnor som får sina arbetsskador godkända mot fyra av tio män.
– Det finns en tydlig könsaspekt som slår igenom vår arbetsskadeförsäkring. Det är naturligtvis både allvarligt och oacceptabelt. Vi måste ha en modern arbetsskadeförsäkring som kan svara upp mot en modern och föränderlig arbetsmarknad, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (s) i en kommentar.
Utredningen ska även se över varför antalet ansökningar om livränta sjunker, förtydliga reglerna kring rehabilitering samt reglerna om arbetsskada till följd av mobbning.
För ett år sedan fick Annika Strandhäll socialförsäkringsutredningens betänkande på 1 200 sidor. Även den innehöll flera förslag kring en moderniserad arbetsskadeförsäkring så varför utreda igen?
– Det stämmer bra att socialförsäkringsutredningen innehöll flera olika förslag kring arbetsskadeförsäkringen. Förslagen var dock inte tillräckligt konkreta, till exempel föreslogs ett arbetsmarknadsråd, men inte hur detta skulle vara sammansatt eller vilken myndighet som skulle vara huvudman för det. När det gäller bedömningsstödet så fanns ingen förslag om hur det rättsligt skulle regleras. I dessa frågor föreslog utredningen att frågorna borde utredas vidare, säger Sanna Fransson, politisk sakkunnig hos Annika Strandhäll.
Ansvarig utredare blir Ingrid Petersson, generaldirektör för Forskningsrådet Formas. Utredningen ska vara färdig den sista mars 2017.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.