Kvinnors karriärer bromsas av barn
Publicerat 25 februari 2016
En ny undersökning från Unionen om det föräldravänliga arbetslivet visar att föräldraskapet har större konsekvenser för kvinnor än män när det handlar om jobbet.
En dryg fjärdedel av de privatanställda tjänstemännen låter bli att söka nytt jobb med hänvisning till att de är föräldrar, enligt undersökningen. Det är fler kvinnor än män som valt att inte söka ett nytt jobb på grund av att de har barn: 37 procent av kvinnorna jämfört med 24 procent av männen.
Även föräldraledigheten påverkar kvinnors karriärer mer negativt än männens. Mer än 30 procent av kvinnorna upplever att deras karriärutveckling har påverkats negativt, medan motsvarande siffra för männen är 16 procent.
Enligt föräldraledighetslagen får en arbetsgivare inte missgynna en arbetstagare på grund av föräldraledighet. Trots det svarar 23 procent av kvinnorna och åtta procent av männen som varit föräldralediga under de senaste tre åren att de inte omfattats i lönerevisionen på samma sätt som sina kollegor.
– Det är oacceptabelt, men föga förvånande att en större andel föräldralediga kvinnor än män riskerar att missgynnas i lönehänseende, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder.
Undersökningen visar också att det är betydligt vanligare att kvinnorna minskar sin arbetstid för att kombinera föräldraskap och arbete. Av de som svarat på undersökningen har 48 procent av kvinnorna och 19 procent av männen gått ned i arbetstid.
– Föräldraskapet får olika konsekvenser för kvinnor och män. Kvinnor som grupp tar ett större ansvar för barn än vad män gör. Det får en karriärhämmande effekt för mammor som ofta inte får samma fart i sin karriärutveckling som pappor, säger Martin Linder.
Det finns även några positiva tendenser i undersökningen. En majoritet av de tillfrågade föräldrarna tycker att det har inflytande över sin arbetstid, och interna möten bokas på tider som gör det möjligt att hämta och lämna på förskola och skola.
Läs Unionens rapport om föräldravänligt arbetsliv
Undersökningen
Undersökningen hade en svarsfrekvens på 61 procent och genomfördes av Novus på uppdrag av Unionen. Målgruppen var tjänstemän inom privat sektor som har barn mellan 0-11 år.
Ingrid Samuelsson
ingrid.samuelsson@prevent.seMer om Jämställdhet
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.
-
För lite snack om osynligt arbete
Jämställdhet • Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.