Lesbiska föräldrar har jämnare inkomst
Publicerat 30 maj 2016
Många kvinnor blir förlorare i lönestatistiken efter att de fått barn. Männens inkomster påverkas inte alls lika mycket. Men bland lesbiska par är inkomstutvecklingen mycket jämnare, visar en ny rapport.
Är lesbiska föräldrar mer jämställda? Den frågan ställer Ylva Moberg vid Uppsala universitet i en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Svaret på frågan är ja, enligt rapporten där heterosexuella och lesbiska partners inkomster jämförs före och efter att de blivit föräldrar.
– Inkomstskillnaderna bland de lesbiska paren jämnas ut några år efter att det första barnets fötts. Däremot fortsätter inkomstskillnaderna att vara större bland de heterosexuella paren, säger Ylva Moberg.
Skillnaden kan delvis förklaras av att lesbiska par mer sällan får ett andra barn och att båda föräldrarna därmed jobbar mer. Lesbiska par kan även "turas om" att föda parets barn och ta varsin längre föräldraledighet.
– Då det är rimligt att anta att samma mängd omsorgsarbete krävs av både lesbiska och heterosexuella föräldrar, och att högre arbetsinkomster innebär att man ägnar mer tid åt lönearbete, så tyder resultaten på att lesbiska par har en mer jämn fördelning av omsorgsarbete och förvärvsarbete, säger Ylva Moberg.
Rapporten visar även att kvinnor i heterosexuella förhållanden som tjänade mer än männen innan de fick barn förlorade mycket i inkomst efter första barnet.
– När kvinnor i heterosexuella par blivit föräldrar ägnar de mindre tid åt lönearbete. Jag ser inte samma uppdelning i de lesbiska paren. Det styrker att de tycks välja en mer jämställd fördelning av omsorgs- och lönearbete, säger Ylva Moberg.
Rapporten bygger på en jämförelse mellan 389 samkönade kvinnliga par och cirka 79 000 heterosexuella par som fick sitt första barn 1996–2009.
Peter Rehnfeldt
Mer om Jämställdhet
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.
-
För lite snack om osynligt arbete
Jämställdhet • Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.