Pris ska öka jämställdhet bland advokater
Publicerat 1 november 2016
Ett nyinstiftat pris ska driva på arbetet för jämställdhet i advokatbranschen. Det hoppas i alla fall juristen Louise Meijer, som tagit initiativ till Justitiapriset.
Kvinnorna är i majoritet på juristutbildningen och bland de nyexaminerade, så har det varit i 20 års tid. Men i advokatbyråernas ledningsgrupper dominerar fortfarande männen. Drygt 13 procent av delägarna på de stora advokatbyråerna är kvinnor, enligt en undersökning förra året (Brahe Educational Foundation). Affärsjuridikens topp är särskilt mansdominerad.
Med ett nyskapat pris – Justitiapriset – hoppas juristen Louise Meijer bidra till ökad jämställdhet i advokatbranschen. Hon tog examen 2014, har själva arbetat på en affärsjuridisk byrå och gör nu sin tingsmeritering vid Helsingborgs tingsrätt.
– Min ambition är att försöka ta branschen vidare, säger hon. De byråer som vill ha de bästa juristerna måste visa att de gör något när det gäller jämställdhet.
Tanken är att ledningen för de advokatbyråer som anmäler sig ska svara på en enkät med frågor som berör kultur, struktur och balans på arbetsplatsen. En konsultbyrå med särskild inriktning på jämställdhet och mångfald analyserar svaren och lämnar sin bedömning till en jury som utser vinnaren. Juryn består av sex yrkesverksamma jurister med gott renommé. Hela hanteringen ska vara anonym, jurymedlemmarna ska alltså inte veta vilka byråer de väljer mellan.
– Priset består av äran och de kan dessutom vinna stora rekryteringsfördelar, säger Louise Meijer. Byråerna är väl medvetna om att jämställdhet är en jätteviktig fråga. De behöver visa att de bryr sig.
Avsikten är att priset ska delas ut årligen. I första hand kommer tävlingen att riktas mot affärsjuridiska byråer. Vinnaren ska utses under våren 2017.
Margareta Edling
Mer om Jämställdhet
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.
-
För lite snack om osynligt arbete
Jämställdhet • Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Det kändes som att jag var en majbrasa”
Krönika •
-
Laffas känsla för snö
Bildreportaget • Det är tidig lördagsmorgon och ljuskäglorna från en ensam pistmaskin rullar över Åreskutans brant. Lars ”Laffa” Mattsson tillhör en liten yrkesgrupp vars arbetsinsats sällan uppmärksammas men som dagligen uppskattas av glada skidåkare.
-
Distansarbete kan bli en stressfälla
Hybridkontor • En ny undersökning visar att distansarbete, tvärtemot vad många tror, kan leda till mer stress. I varje fall för den grupp som arbetar mer än halva tiden på distans.