Varannan kvinna känner sig diskriminerad
Publicerat 16 september 2016
Mer än varannan kvinna i Sverige, 52 procent, upplever att de blivit diskriminerade på jobbet på grund av att de är kvinnor. Det visar en undersökning från Manpower.
– Det är en förfärlig siffra. Alla har rätt att gå till jobbet utan att mötas av diskriminering. Arbetsgivare som öppnar för diskriminering slarvar också bort medarbetarnas potential och hämmar sin egen framgång, säger Monica Längbo, HR-direktör på Manpower Group i Sverige, i en kommentar.
Var femte kvinna i undersökningen, 19 procent, uppger att de flera gånger i arbetslivet har blivit diskriminerade på grund av sitt kön. Var tredje, eller 33 procent, har mötts av sådan diskriminering vid något tillfälle.
Även män upplever att de diskriminerats i arbetslivet på grund av sitt kön. Var femte man, 20 procent, svarar att de mött diskriminering någon eller flera gånger under sitt arbetsliv.
Undersökningen bygger på svar från 4 398 personer.
Motverka diskriminering på jobbet
- Om du eller någon annan på arbetsplatsen upplever diskriminering- tala med din närmaste chef. Arbetsgivaren är skyldig att utreda och vidta åtgärder för att det inte ska hända igen.
- Upprätta en jämställdhetsplan och en likabehandlingsplan. Alla arbetsgivare som har minst 25 anställda är skyldiga att göra en jämställdhetsplan vart tredje år. Jämställdhetsplanen ska innehålla en sammanställning på åtgärder som behövs på arbetsplatsen samt en plan för jämställda löner.
- Den som är medlem i facket kan kontakta sitt fackförbund för att få råd och stöd och eventuell hjälp att ta ärendet vidare.
- Kontakta Diskrimineringsombudsmannen, DO. Diskrimineringsombudsmannen har som främsta uppgift att se till att diskrimineringslagen följs.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Diskriminering
-
Utrikesfödda har sämre arbetsmiljö
Mobbning • Utrikesförra upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Dubbelt så många uppger att de utsatts för kränkande särbehandling på jobbet.
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
-
”Ålderism har blivit en accepterad form av diskriminering”
Diskriminering • Åldern spelar roll. I alla fall när det är dags att söka nytt jobb. Redan i 40-årsåldern kan åldern vara till din nackdel.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.