Varannan kvinna känner sig diskriminerad
Publicerat 16 september 2016
Mer än varannan kvinna i Sverige, 52 procent, upplever att de blivit diskriminerade på jobbet på grund av att de är kvinnor. Det visar en undersökning från Manpower.
– Det är en förfärlig siffra. Alla har rätt att gå till jobbet utan att mötas av diskriminering. Arbetsgivare som öppnar för diskriminering slarvar också bort medarbetarnas potential och hämmar sin egen framgång, säger Monica Längbo, HR-direktör på Manpower Group i Sverige, i en kommentar.
Var femte kvinna i undersökningen, 19 procent, uppger att de flera gånger i arbetslivet har blivit diskriminerade på grund av sitt kön. Var tredje, eller 33 procent, har mötts av sådan diskriminering vid något tillfälle.
Även män upplever att de diskriminerats i arbetslivet på grund av sitt kön. Var femte man, 20 procent, svarar att de mött diskriminering någon eller flera gånger under sitt arbetsliv.
Undersökningen bygger på svar från 4 398 personer.
Motverka diskriminering på jobbet
- Om du eller någon annan på arbetsplatsen upplever diskriminering- tala med din närmaste chef. Arbetsgivaren är skyldig att utreda och vidta åtgärder för att det inte ska hända igen.
- Upprätta en jämställdhetsplan och en likabehandlingsplan. Alla arbetsgivare som har minst 25 anställda är skyldiga att göra en jämställdhetsplan vart tredje år. Jämställdhetsplanen ska innehålla en sammanställning på åtgärder som behövs på arbetsplatsen samt en plan för jämställda löner.
- Den som är medlem i facket kan kontakta sitt fackförbund för att få råd och stöd och eventuell hjälp att ta ärendet vidare.
- Kontakta Diskrimineringsombudsmannen, DO. Diskrimineringsombudsmannen har som främsta uppgift att se till att diskrimineringslagen följs.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Diskriminering
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.
-
Utrikesfödda har sämre arbetsmiljö
Mobbning • Utrikesförra upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Dubbelt så många uppger att de utsatts för kränkande särbehandling på jobbet.
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.