Milleniegenerationen ser dystert på jämställdhet
Publicerat 11 maj 2017
Arbetslivet kommer inte bli mer jämställt i framtiden. Det tror i varje fall inte dagens unga kvinnor, enligt en rapport från Chefsorganisationen Ledarna.
Ledarna har frågat 1 137 unga födda mellan 1986 och 1997 om deras syn på lön- och karriärutveckling kopplat till kön. Av de män som svarat tror sex av tio att kvinnor och män har samma möjlighet till karriär. Men av kvinnorna är det bara tre av tio som tror det.
När det gäller löneutveckling är mönstret detsamma. Där tror sju män av tio att kvinnor och män får lika lön för motsvarande arbete på den egna arbetsplatsen. Bland kvinnorna är det bara hälften som tror det.
– Ett vanligt bemötande brukar vara att det kommer att lösa sig till nästa generation. Men vår undersökning visar att om inget förändras kommer dagens ojämställda chefsstrukturer och föråldrade normer och förväntningar på kvinnor och män som är chefer sannolikt att återskapas, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna i ett uttalande.
Ledarna har även analyserat statistik från SCB för att kartlägga hur det de facto ser ut med jämställdheten på svensk arbetsmarknad. Kartläggningen visar att kvinnliga chefer i genomsnitt tjänar 6 500 kronor mindre i månaden jämfört med män på samma nivå och yrke. På de högsta chefsposterna finns bara 16 procent kvinnor och i hela chefskåren är siffran 37 procent.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Jämställdhet
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.
-
För lite snack om osynligt arbete
Jämställdhet • Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.