Webbverktyg ska göra arbetslivet mer jämställt
Publicerat 27 mars 2017
Snart är det premiär för Arbetsmiljöverkets nya digitala verktyg som kan göra skillnader mellan kvinnors och mäns arbetsmiljöer synliga. Verktyget är ett resultat av Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag att hitta nya metoder för att förebygga kvinnors ohälsa.
– Vårt uppdrag var att titta på och förbättra kvinnors arbetsmiljö. Vi ställer inte krav på jämställdhet. Men man ska ha rätt förutsättningar för arbetet för att inte bli sjuk. Och vi vet ju att det är stor skillnad mellan mäns och kvinnors sjukskrivningar, säger Tommy Fahlander, projektledare på Arbetsmiljöverket.
För att kunna göra jämförelser valdes hemtjänster och tekniska förvaltningar i 59 kommuner ut. Fokus för inspektionerna låg på verksamheternas styrning och organisation. Och även om organisationerna såg likadana ut på papperet, visade inspektionerna att det fanns många skillnader i hur arbetet organiserades i praktiken. Bland annat hade de tekniska förvaltningarna färre medarbetare per chef och närmare till den politiska ledningen och besluten.
– Behövde de nya fordon var det inga problem att få igenom det, till exempel inom renhållningen. Där kunde en chef säga att: 'Jag ska se till att mina gubbar har bra utrustning, för de har låg status'. Men man hörde aldrig samma resonemang inom hemtjänsten.
Hemtjänsten fick hålla sig inom sin budget, de tekniska förvaltningarna kunde få mer pengar vid behov. Personalen i den tekniska förvaltningen kunde själva planera sin arbetsdag, personalen i hemtjänsten var styrda och mer stressade. Inom hemtjänsten fanns få hjälpmedel och tunga lyft gjorde manuellt, i de tekniska förvaltningarna fanns hjälpmedel och lyftredskap. Kvinnor städade stora ytor för hand, samtidigt som lika stora ytor inom parkförvaltningen hanterades med maskiner. De tekniska förvaltningarnas bilar stod i varmgarage, i hemtjänsten stod bilarna ute och personalen fick frysa på vägen till vårdtagarna. Resultatet var genomgående i alla kommuner och pekar enligt Tommy Fahlander på ett tydligt mönster som finns i hela samhället.
– Det är ett genusmönster där kvinnan är underordnad, har lägre status och är mer utbytbar i sitt jobb.
För att göra det möjligt för andra verksamheter att analysera sin organisation på samma sätt har Arbetsmiljöverket nu utvecklat ett webbverktyg som får premiär under våren. Verktyget består av ett frågeunderlag om likheter och skillnader i bemanning, organisation, arbetsmiljö, kommunikation, ledning, styrning, krav och resurser och kan med fördel fyllas i av en chef och ett skyddsombud tillsammans, enligt Tomma Fahlander.
– Vi behöver se till vilka arbetsuppgifter som ska utföras och vad de som ska göra jobbet behöver för stöd och verktyg. Inte om det utförs av kvinnor eller män, säger han.
Carin Hedström
Mer om Jämställdhet
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.
-
För lite snack om osynligt arbete
Jämställdhet • Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.