Bild: Ruthson Zimmerman
Män kallar andra män till intervju
Publicerat 15 november 2019
Inom yrken med jämn könsfördelning, är män mer benägna att kontakta andra män till en första arbetsintervju än att kontakta kvinnor. Det visar en studie från Stockholms universitet.
I yrken som gymnasielärare, kock och revisor där könsfördelningen är relativt jämn, kontaktar manliga rekryterare manliga arbetssökande oftare än de kontaktar kvinnliga arbetssökande. Det visar en studie i sociologi. Studien visar däremot inte på någon statistiskt säkerställd könsdiskriminering från kvinnliga rekryterare.
Anni Erlandsson, doktorand vid Stockholms universitet, ville ta reda på om rekryterarens kön påverkar män och kvinnors chanser att få komma på intervju.
Studien gjordes genom att skicka in fiktiva ansökningar till 1 643 verkliga jobbannonser inom 18 olika yrken på den svenska arbetsmarknaden. Jobben representerar många av de största yrkena i Sverige, både låg- och högkvalificerade, som butikskassör, förskole- och gymnasielärare, städare, dataingenjör och sjuksköterska.
En förklaring till att manliga rekryterare hellre kontaktar män skulle kunna vara att vissa män helt enkelt föredrar att jobba med andra män. En annan förklaring kan vara att män antar att kvinnliga arbetstagare är mindre engagerade i sitt arbete när de skaffar barn.
– Det är vanligt att vi kopplar ihop 31-åriga kvinnor med moderskapet. Chansen är stor att rekryteraren antar att kvinnorna har barn eller kommer att skaffa barn. Det är i sin tur förknippat med föräldraledighet och att stanna hemma med sjuka barn, säger Anni Erlandsson till Dagens Nyheter, men poängterar samtidigt att en fördjupad studie behövs för att ta reda på varför utfallet blev som det blev.
I den senaste sammanställningen som Försäkringskassan gjort var pappors uttag av föräldrapenning 28 jämfört med 72 procent för kvinnorna. Rapporten grundar sig på statistik från 2017.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Jämställdhet
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.
-
För lite snack om osynligt arbete
Jämställdhet • Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.