Hoppa till huvudinnehållet
Fokus

Många jobbar på fritiden

En stor majoritet av Arbetslivs läsare tycker att det är viktigt att skilja på jobb och fritid. Trots det är det många som läser jobbmejl när de är lediga eller tar med sig jobb hem på kvällen. 

Hela 85 procent av de som deltagit i Arbetslivs läsarundersökning anser att det är viktigt att skilja på jobb och fritid. Samtidigt uppger 68 procent att de läser jobbmejl när de är lediga. 36 procent gör det ofta och 32 procent ibland. Endast 15 procent läser aldrig jobbmejl på fritiden.

29 procent tar ofta med sig jobb hem på kvällen och 36 procent gör det ibland.

Ungefär hälften av läsarna har ibland eller ofta svårt att sova på grund av jobbtankar. En majoritet tänker på jobbet på fritiden. 32 procent känner ibland olust inför att arbetsveckan drar igång och 8 procent gör det ofta.

Många använder strategier för att separera jobb och fritid. Fysisk träning samt olika mindfulness-övningar är vanliga. ”Jag tänker att jag stänger en dörr när jag slutar jobbet och lämnar allt jobbrelaterat bakom dörren” skriver en läsare. En annan läsare ser till att avsluta varje arbetsdag med att skriva ner det som gått bra under dagen samt vad som ska göras nästa dag för att inte börja tänka på jobbet på kvällen. Att använda olika telefoner för jobb och fritid, stänga av push-notiser på mejlen samt inte ta med jobbdatorn hem är andra vanliga strategier.

På semestern verkar många kunna släppa jobbet. 65 procent svarar att de inte behöver vara tillgängliga då. Intressant nog verkar tillgänglighet i semestertider delvis vara något självpåtaget. Endast 35 procent som svarat att de jobbar på semestern säger att det är ett krav från arbetsgivaren. 46 procent är tillgängliga trots att det inte är ett krav.

Men det är inte alla läsare som tycker att det gränslösa arbetslivet är ett problem. Av de åtta procent som svarat att de inte tycker det är viktigt att skilja på jobb och fritid, ser många tvärtom det gränslösa arbetslivet som en möjlighet. ”Jag gillar flexibiliteten eftersom det underlättar i vardagen. Jag kan hämta på dagis i tid och sedan slå på datorn på kvällen. Det gör att jag räcker till på båda fronter.” skriver en läsare. Ett starkt engagemang för jobbet är en annan anledning till att man inte väljer att skilja på jobb och fritid. Många skriver att de älskar sitt jobb, att de jobbar med sin hobby eller att jobbet blivit en livsstil.

FAKTA

Om undersökningen

  • Totalt svarade 1 318 personer på undersökningen.
  • Undersökningen skickades ut i slutet av maj 2019 som en webbenkät till de som prenumererar på Arbetslivs digitala nyhetsbrev.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Fokus

Senaste om Mer om arbetsmiljö