Bild: SH Bygg
De har menssäkrat sina byggbodar
Publicerat 5 mars 2020
Sh Bygg blir först i byggbranschen med att menssäkra sina arbetsplatser och byggbodar. De vill skapa en inkluderande arbetsmiljö där medarbetarna kan känna sig trygga med att det finns mensskydd på närmsta toalett. Sara Wentzer på Sh bygg svarar på fem frågor.
Vad innebär det att menssäkra?
– Vi ser till att det finns vatten eller våtservetter, tvål, papperskorgar, tamponger och bindor på toaletterna på alla våra kontor och i alla våra byggbodar. Och det är samma arbetsledare som köper in toalettpapper som ser till att det finns hygienartiklar. Företaget står för kostnaden.
Varför har ni menssäkrat?
– Det var faktiskt en manlig kollega som kom i kontakt med mensfrågan för kvinnor i utsatta länder. Då funderade vi på hur det såg ut hos oss, sen tog vi kontakt med organisationen #menssäkrat. Vi vill ge alla medarbetare bästa förutsättningarna att trivas på jobbet. Vi har 400 medarbetare och elva procent av dem är kvinnor, vilket är en rätt hög siffra för att vara byggbranschen.
Vad har ni fått för respons från medarbetarna?
– Jättebra. De manliga medarbetarna tycker att det är bra för de kvinnliga kollegorna och de tyckte också att det var konstigt att ingen hade tänkt på det här tidigare. Det handlar om jämställdhet och om att vara en inkluderande arbetsplats.
Vad är vinsten för företaget?
– Att vi har personal som kan känna sig trygg när de jobbar och som därmed kan jobba effektivare. De behöver inte hålla koll på menscykeln och vara oroliga för att ha glömt mensskydd. Vi har alltid varit noga med att kläder och skyddsutrustning ska finnas i storlekar och modeller som passar alla, nu ser vi till att menssäkra också. Och ju mer vi främjar mångfald, desto bättre kan vi bli. Vi kommer att menssäkra succesivt, i dag är vi klara med 100 av våra 370 arbetsplatser.
Gerd Eriksson
Mer om Jämställdhet
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.
-
För lite snack om osynligt arbete
Jämställdhet • Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.