Hoppa till huvudinnehållet
Josefine Persdotter och Rebecka Hallencretz

Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz från organisationen Mensen.

Bild: Ellika Henriksson

Jämställdhet

Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet

Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna. 

– Handboken är baserad på den forskning som finns på området och det är tydligt att det behövs en förändring, både organisatoriskt, socialt och i den fysiska arbetsmiljön. Trots att vi har en arbetsmiljölagstiftning som innehåller allt från hur man hanterar damm, olika typer av kemikalier, ergonomi och mycket mer har det hittills var väldigt otydligt hur man ska jobba med arbetsmiljön kopplat till mens och klimakteriet, säger Rebecka Hallencreutz, verksamhetsansvarig på organisationen Mensen.

Handboken riktar sig i första hand till HR och personer i ledande position och ger konkreta verktyg för att kartlägga mens- och klimakterierelaterade behov på arbetsplatsen, för att sedan integrera det duon kallar för ett ”menskligt” perspektiv i det ordinarie systematiska arbetsmiljöarbetet. Handboken innehåller kopplingar till relevant lagstiftning, exempel på vilka typer av problem som kan förekomma och vilka åtgärder arbetsplatsen då kan sätta in, förslag på medarbetarundersökningsfrågor och en checklista för skyddsrond.

Förändrad attityd

– Med den här handboken vill vi göra det lätt för arbetsplatser att ta ett ordentligt grepp om de här frågorna. För vi vet att alla inblandade har mycket att vinna på detta, säger Josefin Persdotter, doktor i sociologi och en av grundarna till organisationen Mensen.

Rebecka Hallencreutz har jobbat med den här frågan i flera år och hon tycker sig se en förändrad attityd, både i arbetslivet och i samhället i stort.

Nu upplever jag att det finns en större förståelse

– När vi började 2018 möttes vi av hård kritik från alla möjliga håll. En vanlig kommentar var att det är olämpligt att diskutera mens i jobbsammanhang. Nu upplever jag att det finns en större förståelse och medvetenhet kring att detta är viktiga frågor att jobba med ur ett arbetsmiljöperspektiv. Vi ser exempelvis allt fler satsningar kring mens-och klimakteriehälsa i både näringslivet och offentlig sektor som får mycket uppmärksamhet och som ger lyckade utfall.

Duon hoppas att handboken ska fungera som ett praktiskt stöd som gör att fler arbetsplatser börjar jobba med mens- och klimakteriefrågor som en del av sitt systematiska arbetsmiljöarbete.

Ladda ner handboken:

FAKTA

Detta missas ofta på arbetsplatsen

  • Mensskydd, värktabletter och vilorum
  • Möjlighet att ta rast eller paus när det behövs
  • För ljusa arbetskläder som gör att blodfläckar syns
  • Utbildning i mens- och klimakteriehälsa. Det leder till ett öppnare klimat och chefer som tar frågan på allvar.
bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Jämställdhet

Senaste om Mer om arbetsmiljö