Bild: Istock
För lite snack om osynligt arbete
Publicerat 2 april 2024
Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
Synen på vem som gör det osynliga arbetet på jobbet skiljer sig åt mellan könen, enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Make Equal - en organisation som hjälper företag med deras jämställdhetsarbete. Inga kvinnor som deltog i undersökningen uppgav att det främst är män som håller i insamlingar, återställer mötesrum efter möten eller rengör en smutsig toalett.
Dubbelt så många män som kvinnor anser att det osynliga arbetet är jämnt fördelat mellan könen på arbetsplatsen.
Men en sak var kvinnor och män överens om enligt undersökningen, nämligen att det pratas för lite om osynligt arbete.
– Det är inte konstigt att kvinnor och män har olika bild av vem som gör det osynliga arbetet när det inte ens pratas om på sju av tio arbetsplatser, säger Aygül Kabaca, vd på Make Equal i en kommentar.
Detta är osynligt arbete
- Uppgifter som underlättar för dina kollegor men som inte ingår i din arbetsbeskrivning.
- Uppgifter som ofta inte får någon uppmärksamhet
- Det krävs inga specialkunskaper för att utföra arbetsuppgifterna
- För den som utför uppgifterna leder det inte till några fördelar
Marianne Zetterblom
Mer om Jämställdhet
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
-
Dottereffekten gör svenska företag mer jämställda
Jämställdhet • Om en manlig vd har en dotter ökar jämställdheten i företaget, visar en ny studie. Men dottereffekten kommer först när barnen börjar skolan.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Viktigt med långsiktigt krisstöd
Hot och våld • Hoten mot handelsanställda har ökat kraftigt på senare år enligt siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Branschen satsar också allt större summor på säkerhetsåtgärder.
-
Så fick Aspstrandens skola friskare personal
Arbetsmiljöarbete • Många skolor brottas med stress och sjukskrivningar. Men det finns metoder för att få friskare personal. Aspstrandens skola i Haparanda fick hjälp av forskare vid Karolinska Institutet.
-
Mest läst i år
Arbetsmiljöarbete • Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.