Så beskriver vi oss själva på jobbet
Publicerat 9 februari 2018
Brukar du i jobbsammanhang beskriva dig som specialiserad och erfaren? Då är du inte ensam. Det är nämligen två av de vanligaste orden som svenskar använder för att beskriva sig själva på Linkedin.
I början av året är det många som tar itu med att de känner sig omotiverade på jobbet och söker nya jobb. Januari är den månad då yrkesnätverket Linkedin har flest användare- både sett till antalet personer som söker jobb och till företag som letar kandidater. I samband med det släpper Linkedin en årlig lista på de populäraste orden som användarna har i sina profiler för att beskriva sig själva.
– 2018 beskriver flest svenskar sig som specialiserade, erfarna och kunniga. Detta kan förklaras av att vi behöver vara alltmer tydliga med exakt hur vi kan användas på en alltmer uppgifts- och projektinriktad arbetsmarknad. Vi anpassar oss mot gigekonomins lösare och mer snabbrörliga organisationsformer, säger Linkedins nordenchef Lisa Gunnarsson i en kommentar.
Hon påpekar samtidigt att man ska vara försiktig med att använda modeord i sin profil om man vill sticka ut på nätverket.
– Vilka ord du väljer kan ha enorm betydelse för vilka yrkesmöjligheter du får.
Populäraste orden på Linkedin
- Specialiserad
- Erfaren
- Skicklig
- Ledarskap
- Passionerad
- Strategisk
- Driven
- Kreativ
- Expert
- Ansvarfull
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kompetens
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.
-
Ta tillvara yrkesförarnas kunskap i den gröna omställningen
Grön omställning • För att den gröna omställningen inom transportsektorn ska upplevas som rättvis och acceptabel av yrkesförarna behöver deras kunskap inkluderas i arbetet, enligt en ny forskningsstudie.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mest läst i år
Arbetsmiljöarbete • Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.
-
Allt fler företag gör alkoholtester
Alkohol och droger • Alkoholkonsumtionen ökar bland äldre arbetstagare, enligt företagshälsan Avonova. De ser också en trend där allt fler arbetsgivare väljer att alkoholtesta sina anställda.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.