Mixade grupper har gynnat arbetsmiljön
Publicerat 19 januari 2016
På Coca Cola i Sverige har ett enträget jämställdhetsarbete börjat ge resultat. I ledningsgruppen är det hälften kvinnor och hälften män och reglerna vid föräldraledighet har blivit generösare.
– För oss är det viktigt att spegla hela samhället och då är mod en av våra drivkrafter, säger Pierre Decroix, vd på Coca Cola Enterprises Sverige sedan tre år tillbaka.
Företaget påbörjade sitt jämställdhetsarbete redan för fem år sedan. 2013 accelererade jämställdhetssatsningen, då företagsledningen märkte att fler och fler kvinnor slutade vilket var väldigt negativt för företaget. Pierre Decroix förespråkar mixade arbetsgrupper eftersom det gynnar arbetsmiljön, kreativiteten och skapar fler och nya idéer.
– Då satsade vi på att jämställdhet skulle vara inbäddat i arbetsplatskulturen. Och för att det skulle fungera behövde vi i ledningen leda med exempel.
Resultatet blev riktade satsningar och skräddarsydda nätverk, som nu har fått de kvinnliga medarbetarna att växa och utvecklas. De har skapat en rättvise- och mångfaldspolicy som har målbeskrivningen "att attrahera, utveckla och behålla en arbetskraft som återspeglar mångfalden i de samhällen där vi är verksamma."
För att nå sina mål har företaget åtagit sig att säkerställa rättvisa, främja mångfald och lika möjligheter. Deras mätbara mål är att bland nyanställda ska fördelningen vara 50/50, likaså i ledningsgruppen vilket nu är uppnått, och att 20 procent ska ha annan etnisk bakgrund än svensk. Alla chefer har gått en mångfaldsutbildning och under 2016 ska även mellanchefer gå samma utbildning.
Pierre Decroix säger att de satte upp riktlinjer för att kunna skapa förbättringarna. Bland annat kollade de noggrant statistiken för sina anställningar. Nu har de en policy att i sin lista på jobbkandidater ska det alltid vara en man och en kvinna, och i rekryteringen ska de kalla minst en kvinna till intervju. Den största vinsten med detta arbete och att spegla samhället menar han är att företaget förstår bättre hur kunderna tänker.
– Om vi bara har män så tänker vi bara som hälften av samhället, säger han.
Deras jämställdhetsarbete har också lönat sig på andra sätt. Förra året fick de motta Industrins jämställdhetspris där de i motiveringen hyllades för ett nytt framgångsrecept, den här gången på jämställdhetsområdet, och för budskapet om att "företaget vill ta en ledarroll i utvecklingen av ett arbetsliv på lika villkor." De blev väldigt stolta och såg det som ett stort erkännande av vad de faktiskt åstadkommit, men det innebär också förpliktelser förklarar Pierre Decroix.
– Nu leder vi vägen och är en förebild, så det tvingar oss att fortsätta på den här vägen.
I arbetsmiljöarbetet har de också skapat en policy för balans i livet, arbetsbalans. Till exempel att möten bara får hållas mellan klockan 9.00 och 16.00, och i år har de infört mötesfria onsdagar. De anställda får inte kontaktas mellan sex och åtta på kvällen eftersom det ofta är middags- och nattningstid för småbarnsföräldrar. Medarbetarna har också möjlighet att jobba flexibelt och på tider som passar deras livssituation. De har även infört Parental Program, som är en beskrivning av hur företaget kan underlätta för föräldrar att kombinera jobb och föräldraskap, samt hålla kontakt med föräldralediga medarbetare.
Pierre Decroix har många tips att dela med sig av och vill även skicka med ett viktigt budskap till alla chefer.
– Ha kul, på ett sådant sätt att du känner glädje i jobbet. Alla dagar kan naturligtvis inte vara så men lyssna noga, var klok och framför allt, var en förebild.
Så leder du jämställt
- Led med exempel genom att vara en förebild.
- Ta fram statistik på hur fördelningen män/kvinnor ser ut.
- Arbeta hårt med att rekrytera duktiga kvinnor, för om du gör det kommer de att leda med exempel. Det ger ringar på vattnet och leder företaget framåt.
Suzanne Vikström
Mer om Jämställdhet
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.
-
För lite snack om osynligt arbete
Jämställdhet • Hålla i insamlingen till kollegan som fyller år, fixa fikabröd till mötet och vattna blommorna. Så kallade osynliga arbetsuppgifter finns på alla arbetsplatser. Men det pratas alldeles för lite om dem, enligt en ny undersökning.
-
Sveriges chefer bättre på jämställdhet
Jämställdhet • Allt fler chefer i Sverige tar ansvar för jämställdhet på arbetsplatsen, visar årets Jämställdhetsbarometer från fackförbundet Ledarna. Sju av tio chefer säger att de jobbar för ökad jämställdhet. 2011 var den siffran fyra av tio. Vad beror förändringen på?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.