Artiklar om 2017
37 artiklar
-
Konsten att hålla bra möten
Så gjorde vi • Mikromöten, gåmöten eller skypemöten. Variationerna är många och nya sätt att hålla möten öppnar ofta upp både kreativitet och tankeförmåga. Här ger fyra företag sina bästa tips.
-
Slipp jobbtankar i jul
Stress • Att vara ledig är som bekant ingen garanti för att inte tänka på jobbet. Många går ständigt omkring med en att göra-lista i huvudet. Men det finns några knep för att slippa jobbtankarna i jul.
-
Smarta sätt för intern kommunikation
Så gjorde vi • Att lyckas med den interna kommunikationen är en framgångsfaktor. Men det kan också vara en utmaning i dagens organisationer där de anställda ofta inte befinner sig på samma plats vid samma tid. Här tipsar fyra personer om smarta sätt att lösa kommunikationen.
-
Tre sätt att hantera din oro
Så gör du • Oron är mänsklig, begriplig och till och med konstruktiv ibland. Men den kan också bli ett hinder i vardagen, såväl privat som på jobbet. Genom att lära dig se och hantera din oro kan du släcka din egen varningslampa när den inte behövs och vara mer närvarande i livet.
-
Viktigt att chefen föregår med gott exempel
Alkohol och droger • På många företag är det snart dags för julfest. Vissa arbetsgivare låter alkoholen flöda fritt medan andra är betydligt mer restriktiva. Enligt en undersökning från IQ-initiativet har åtta av tio påverkats negativt av andras drickande.
-
Så kan sexuella trakasserier förebyggas
Sexuella trakasserier • Föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö är en viktig pusselbit för att förebygga sexuella trakasserier på jobbet. Det handlar bland annat om att kartlägga risker, ha rutiner och riktlinjer och göra klart för alla att ett kränkande beteende inte accepteras på arbetsplatsen.
-
LED-teknik hjälper skiftarbetare
Belysning • Med hjälp av modern LED-armatur går det att simulera dagsljus. Det kan användas i mörka lokaler utan naturligt ljus eller som på Görvälns vattenverk i Järfälla – för att öka välbefinnandet hos de som jobbar skift.
-
Våga tänka negativt
Må bra • Positivt tänkande är inte så bra som det låter. I praktiken gör det oss mindre empatiska och får oss dessutom att blunda för verkliga risker. Det anser filosofen och psykologen Ida Hallgren, som istället vill få oss att tänka mer negativt.
-
Hårfin gräns mellan rå jargong och kränkningar
Sexuella trakasserier • Många av de som genom #Metoo-rörelsen vittnat om sexuella trakasserier har jobbat i miljöer med en rå jargong och ett hårt klimat. Risken för sexuella trakasserier ökar i miljöer där det inte finns ett gemensamt synsätt kring var gränsen går.
-
Allt fler får vibrationsskador
Vibrationer • Arbete med vibrerande verktyg och maskiner kan leda till kroniska hälsobesvär och livslång värk. Riskerna uppmärksammades under arbetsmiljöveckan i oktober med extra skyddsronder och informationsinsatser på byggarbetsplatser runt om i landet.
-
Testa positiv skyddsrond
Så gör du • En positiv skyddsrond fokuserar på frisk och inte risk. Här uppmärksammas det som fungerar bra vilket ger arbetsklimatet en knuff i rätt riktning. Men tricket är att göra det enkelt. Här är tipsen som får dig att komma i gång.
-
Lär dig argumentera för arbetsmiljösatsningar
Arbetsmiljöarbete • För att argumentera för arbetsmiljösatsningar krävs ingen ekonomutbildning. Men du behöver ta fram tydliga förslag som visar vad satsningen ska uppnå i relation till vad den kostar. Det var huvudbudskapet på seminariet "Vinsterna med god arbetsmiljö" på Gilla Jobbet.
-
Rätt ljus på rätt plats
Belysning • Brist på dagsljus drabbar inte bara nattarbetare och butikspersonal i gallerior. Även kontorsanställda får för lite naturligt ljus. En promenad på lunchen kan hjälpa, liksom bra belysning på jobbet. Men det är inte säkert att starka lysrör överallt är den bästa lösningen.
-
Alla måste veta var gränsen går
Sexuella trakasserier • För att förebygga sexuella trakasserier behövs tydliga riktlinjer för vad som är accepterat beteende på arbetsplatsen. Om alla anställda vet var gränsen går och vem man kan vända sig till om den överskrids är mycket vunnet.
-
Tillbaka på jobbet efter sjukskrivning
Så gör du • Var tydlig med vad du orkar och hinner och sätt gränser. Det är viktigt efter en stressrelaterad sjukskrivning. Det behöver inte ta en evighet att komma tillbaka. Med rätt redskap kan det gå lättare än vad många tror, enligt Åsa Kruse som skrivit den prisbelönta boken ”Tillbaka till jobbet”.
-
Sju sätt att hantera gnället
Arbetsklimat • Var fjärde svensk tycker att det gnälls för mycket på jobbet, enligt en ny Sifo-undersökning. Ledarskapsutvecklaren Kerstin Lilje Brinck tipsar om vad som krävs för att få stopp på gnället – och vända det till något positivt.
-
Stor allergirisk att klippa nyfärgat hår
Allergier • Frisörer som klipper nyfärgat hår bör använda handskar. Annars är risken stor att de drabbas av allergier. Det visar en ny forskningsstudie från Karolinska Institutet.
-
Så har vi fått koll på stressen
Så gjorde vi • Att förebygga och kartlägga stress på jobbet är ett krav i den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö. Men hur får man egentligen koll på hur medarbetarna mår? Här tipsar fyra olika företag hur de jobbat för att kartlägga stressen.
-
Så gör du om kollegan dricker för mycket
Alkohol och droger • Det är dags för fest med jobbet. Men hur mycket alkohol är det rimligt att företaget bjuder på? Att ha en tydlig alkoholpolicy som alla på företaget känner till är ett bra sätt att hantera frågan.
-
Bli kvitt jobbtankarna
Stress • Att vara ledig är som bekant ingen garanti för att inte tänka på jobbet. Många går ständigt omkring med en att göra-lista i huvudet. Men det finns några knep för att slippa jobbtankarna på fritiden.