Bild: Christina Drejenstam-Johansen
Fem sätt att sitta rätt
Publicerat 16 september 2021
För några år sedan kom larm om att det är lika farligt att sitta som att röka. På kontor blev det vanligt att stå upp under större delen av arbetsdagen. Men nu visar forskning att kroppen inte aktiveras mer av att stå statiskt. I stället är det variation som är det bästa för hälsan.
1. Sitt aktivt
Om du sitter stilla längre än 20 minuter tolkar kroppen det som att du vilar och den börjar spara på energi. Blodsockret som pumpas runt i cellerna vid rörelse försvinner, och i stället börjar kroppen lagra fett. Då kan man känna sig trött och sötsugen. MET står för metabolic equivalent of task och är ett mått för hur stor energiförbrukningen är vid olika aktiviteter. Enheten utgår från energiförbrukningen i vila som är 1,0. För att kroppen ska må bra när du sitter och jobbar behöver du komma upp till minst 1,5 MET. Det kan du göra genom att resa dig då och då. Genom att gunga från sida till sida eller sträcka dig efter något aktiveras de stora muskelgrupperna i lår och rumpa. Det ger kroppen signaler att inte börja lagra fett.
2. Välj rätt stol
Allt för bekväma kontorsstolar gör att man kan sitta långa pass i sträck utan att kroppen säger ifrån. Stolar där sitsen är bakåtlutad så att ryggen möter ryggstödet gör att vi lätt blir sittande. Sitt hellre med en framåtlutad sits så att kroppen aktiveras. Många stoltillverkare har också börjat bygga in fysisk aktivitet i stolarna så att musklerna får jobba även när du sitter framför datorn. Man kan också testa att byta ut kontorsstolen helt mot en pilatesboll.
3. Använd ståbordet med måtta
Att stå rakt upp och ner flera timmar i sträck är lika passivt för kroppen som att sitta stilla, enligt en ny studie från Karolinska Institutet där kontorsanställda fått bära rörelsemätare. Att det skulle vara bättre för ryggen att stå upp än att sitta finns det heller inget vetenskapligt stöd för. Snarare är det så att statiskt stående ökar trycket på diskarna i ryggen så att kotorna pressas ihop. Det bästa är att variera sin arbetsställning mellan att stå och sitta. En stå-matta är bra för att minska trycket och slippa få ont i fötterna.
4. Ta paus ofta
Ungefär var tjugonde minut bör du byta arbetsställning eller ta en liten rörelsepaus. Ta en timer eller en träningsklocka till hjälp. På Svenska Gymnastikförbundets webb finns ett flertal filmer som visar olika övningar man kan göra på kontoret – antingen sittande i kontorsstolen eller fritt på golvet. Välj övningar som aktiverar de stora muskelgrupperna som lår, rumpa och rygg.
Försök också variera dina arbetsuppgifter så att du får en bra fördelning av stillasittande och rörelse under dagen. Om du har ett fysiskt krävande jobb behöver du tänka på att sitta ibland eftersom fysiskt arbete sliter på kroppen. Om du har ett stillasittande jobb kanske du kan komma ut på lunchen och ta en promenad eller använda pendlingen till och från jobbet för att röra på dig.
5. Kompensera med träning
Fysisk aktivitet på fritiden gör oss piggare och gladare samtidigt som det minskar risken för livsstilsrelaterade sjukdomar som fetma och hjärt-kärlsjukdom. Men för att få de positiva hälsoeffekterna behöver du röra på dig så att du blir svettig och andfådd i minst 150 minuter per vecka. Ett bra mått på att du anstränger dig tillräckligt är att du inte kan prata obehindrat under träningen samt att du måste duscha efteråt. Lyckas du med det så kompenserar det för ett stillasittande jobb.
Källa: Wim Grooten, docent, forskare och lektor på fysioterapiutbildningen vid Karolinska Institutet.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Så gör du
-
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Så gör du • Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.
-
Få återhämtningen att bli av
Så gör du • Om vi inte får tillräckligt med återhämtning kan det leda till ohälsa. Niclas Almén, psykolog och stressforskare ger sina bästa återhämtningstips.
-
Komma tillbaka efter sjukskrivning
Så gör du • Att sätta gränser är nyckeln till ett hållbart arbetsliv efter en stressrelaterad sjukskrivning. Här är tips till medarbetare och chef.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.