Bild: Christina Drejenstam Johansen
Sju sätt att spara el
Publicerat 12 december 2022
Att gå en energirond eller nattvandra för att se om utrustning står på i onödan. Det är två sätt att få ner sin energiförbrukning på jobbet. Att spara el är inte bara bra för plånboken och klimatet. Faktum är att det också gynnar arbetsmiljön.
1
Kartlägg er energianvändning
Ta reda på hur mycket el ni gör av med och vad det kostar. Fundera över vilka energibesparande åtgärder som skulle ge störst vinst för just ert företag. Det finns olika tjänster för att ta reda på sin energiförbrukning. Med hjälp av en sådan tjänst kan man se hur mycket man förbrukar och hur stor skillnad de förändringar man gör ger. Små och medelstora företag kan få råd via kommunala energi- och klimatrådgivare.
2
Gör en handlingsplan
Utifrån er energikartläggning har ni förhoppningsvis kunnat göra en lista över vad som slukar mest el och vilka effektiviseringsåtgärder ni vill göra. Då är det dags att göra en handlingsplan som konkretiserar vad som ska göras. Ange vem som är ansvarig för genomförande, när åtgärden ska genomföras, avslutas och följas upp. Men glöm inte att ni även behöver involvera medarbetarna i arbetet så att alla känner ansvar för att jobba energieffektivt.
3
Gå en energirond
De flesta företag gör olika typer av ronder inom ramen för sitt arbetsmiljöarbete eller för sitt brandskyddsarbete. På samma sätt kan ni testa att göra en energirond för att säkerställa att rutiner, styrning av system och löpande underhåll och drift sker på ett energieffektivt sätt.
4
Nattvandra
Att nattvandra på jobbet är ett enkelt sätt att ta reda på om utrustning står på eller om lampor lyser i onödan på natten. Ett tips är att upprepa nattvandringen ett halvår senare. Ofta upptäcks då nya saker. Det kan vara slarv men också oförutsedda anledningar till att lampor lämnats på. Så var det till exempel för en större dagligvarukedja som upptäckte att en tajmer på ett av deras större lager inte fungerade vilket gjorde att hela lagret var upptänt nattetid.
5
Byt ut gamla maskiner
En av de viktigaste åtgärderna som företag kan göra är att se till att ha modern teknik och ha den rätt inställd. En tumregel är att ju äldre maskiner ni använder desto mer el drar de. Ofta innebär nya maskiner också en vinst för arbetsmiljön. De kanske låter mindre eller så blir luftkvaliteten eller belysningen bättre. På kontor drar nya datorer mindre ström och bärbara drar mindre än stationära. Se till att energisparläget är aktiverat på datorn. Det är också smart att använda en grenkontakt med knapp så kan man med hjälp av den stänga av all kringutrustning med ett enda knapptryck.
6
Sänk temperaturen
Ett sätt att spara energi på sikt är att om möjligt sänka värmen ett par grader vintertid och inte kyla lika mycket sommartid. Det kan också vara en god idé att dra ner på värme och kyla när ingen är på kontoret, under helger, röda dagar och nätter. Däremot är det bra att låta ventilationen vara på, annars riskerar man dålig luft när alla kommer tillbaka till arbetsplatsen igen. Se till att byta ut gamla filter eftersom smutsiga filter ökar energianvändningen. Om man hyr kontorslokaler, vilket många gör, är det svårare att själv styra över värme och ventilation. Då kan man ta upp det med sin fastighetsägare och göra energieffektiviseringar tillsammans med de andra hyresgästerna.
7
Använd LED-belysning
Det finns mycket pengar att spara på att använda LED-lampor. Enligt Energimyndigheten drar LED-belysning fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor. LED-belysning har också fördelen att det kan simulera (men inte ersätta) dagsljus i en fönsterlös lokal. Släck i rum som inte används eller när ni går för dagen.
Källor: Energimyndigheten och Fortum
Marianne Zetterblom
Mer om Så gör du
-
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Så gör du • Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.
-
Få återhämtningen att bli av
Så gör du • Om vi inte får tillräckligt med återhämtning kan det leda till ohälsa. Niclas Almén, psykolog och stressforskare ger sina bästa återhämtningstips.
-
Komma tillbaka efter sjukskrivning
Så gör du • Att sätta gränser är nyckeln till ett hållbart arbetsliv efter en stressrelaterad sjukskrivning. Här är tips till medarbetare och chef.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.