Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Susanne Engman

Så gör du

Sju sätt att undvika perfektionsfällan

Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.

  1. Tänk "good enough"
    Personer som lider av perfektionism har ofta svårt att slutföra saker för att de är så rädda att misslyckas. Medan kollegorna nöjer sig med att läsa igenom en text två gånger läser perfektionisten den tio gånger och är ändå inte nöjd. Rädslan över att misslyckas gör också att perfektionister har svårt att komma i gång med arbetsuppgifter.
    Thomas Currans råd är att ”bara börja” så är chansen att slutföra jobbet mycket större. Några ord på ett papper eller en första skiss är bättre än inget alls. Försök tänka – du har gjort det här förut, det kommer gå bra!
  2. Våga visa ditt jag
    Perfektionister tror undermedvetet att de måste vara perfekta för att ha ett värde och bli omtyckta och uppskattade. Men människor är inte perfekta – vi har brister. Så i stället för att visa upp en perfekt yta – var inte rädd att visa ditt autentiska jag. Det är ofta just det som dina kollegor och vänner uppskattar hos dig.
    Bild: Susanne Engman
  3. Utmana orimliga mål
    Försök utmana de orimligt höga mål du sätter för dig själv. I stället för att tänka att du måste få A i betyg och att allt annat är en katastrof är det nyttigt att fråga sig själv vad som händer om du inte får det. Då visar det sig ofta att ”jag måste få A” kan bytas ut mot ”det hade varit kul att få A, men det är inte nödvändigt”.
  4. Ha medkänsla med dig själv
    Perfektionister har en tendens att bara lägga vikt vid sådant som gått dåligt. Försök att inte vara så hård mot dig själv, utan hitta ett sätt att hantera bakslag med självmedkänsla. Just detta kanske inte gick så bra men tänk på allt annat du gjort som gått bra! För att komma dit du är i dag har du gjort en lång resa och uppnått massvis med saker på vägen.
  5. Dela misstag
    Att våga testa nya saker är viktigt för att en organisation ska utvecklas. Men då måste man vara beredd på att misslyckas ibland. Genom att berätta om misslyckanden kan utveckling ske. För perfektionisten är det viktigt att höra att en kollega kan göra fel och vad som hände då. Då kommer ofta insikten att det inte var så farligt i slutändan.
  6. Mediebanta
    Mätningar visar att andelen unga som ställer orimligt höga krav på sig själva har ökat de senaste tio-tjugo åren. En ökning som sammanfaller med de smarta telefonernas intåg. I sociala medier matas vi av bilder på vackra, vältränade och framgångsrika personer i perfekta hem vilket kan vara svårt att värja sig mot. En studie från Lunds universitet visar att kopplingen mellan sociala medier och psykisk ohälsa är tydlig och att vi bör begränsa den tid vi lägger på plattformarna.
  7. Prioritera återhämtning
    Perfektionism är en nedåtgående spiral. När livet är jobbigt blir strävan efter perfektion ett sätt att få skenbar kontroll. I stället för att sakta ner och vila jobbar perfektionisten ännu hårdare vilket bara leder till mer ångest. Tillåt dig själv att bara vara ledig. Umgås med familj och vänner eller gör något annat du tycker om. Då blir du både piggare och mer produktiv.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Så gör du

Senaste om Tips och råd