Bild: Susanne Engman
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Publicerat 1 oktober 2024
Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.
- Tänk "good enough"
Personer som lider av perfektionism har ofta svårt att slutföra saker för att de är så rädda att misslyckas. Medan kollegorna nöjer sig med att läsa igenom en text två gånger läser perfektionisten den tio gånger och är ändå inte nöjd. Rädslan över att misslyckas gör också att perfektionister har svårt att komma i gång med arbetsuppgifter.
Thomas Currans råd är att ”bara börja” så är chansen att slutföra jobbet mycket större. Några ord på ett papper eller en första skiss är bättre än inget alls. Försök tänka – du har gjort det här förut, det kommer gå bra! - Våga visa ditt jag
Perfektionister tror undermedvetet att de måste vara perfekta för att ha ett värde och bli omtyckta och uppskattade. Men människor är inte perfekta – vi har brister. Så i stället för att visa upp en perfekt yta – var inte rädd att visa ditt autentiska jag. Det är ofta just det som dina kollegor och vänner uppskattar hos dig. - Utmana orimliga mål
Försök utmana de orimligt höga mål du sätter för dig själv. I stället för att tänka att du måste få A i betyg och att allt annat är en katastrof är det nyttigt att fråga sig själv vad som händer om du inte får det. Då visar det sig ofta att ”jag måste få A” kan bytas ut mot ”det hade varit kul att få A, men det är inte nödvändigt”. - Ha medkänsla med dig själv
Perfektionister har en tendens att bara lägga vikt vid sådant som gått dåligt. Försök att inte vara så hård mot dig själv, utan hitta ett sätt att hantera bakslag med självmedkänsla. Just detta kanske inte gick så bra men tänk på allt annat du gjort som gått bra! För att komma dit du är i dag har du gjort en lång resa och uppnått massvis med saker på vägen. - Dela misstag
Att våga testa nya saker är viktigt för att en organisation ska utvecklas. Men då måste man vara beredd på att misslyckas ibland. Genom att berätta om misslyckanden kan utveckling ske. För perfektionisten är det viktigt att höra att en kollega kan göra fel och vad som hände då. Då kommer ofta insikten att det inte var så farligt i slutändan. - Mediebanta
Mätningar visar att andelen unga som ställer orimligt höga krav på sig själva har ökat de senaste tio-tjugo åren. En ökning som sammanfaller med de smarta telefonernas intåg. I sociala medier matas vi av bilder på vackra, vältränade och framgångsrika personer i perfekta hem vilket kan vara svårt att värja sig mot. En studie från Lunds universitet visar att kopplingen mellan sociala medier och psykisk ohälsa är tydlig och att vi bör begränsa den tid vi lägger på plattformarna. - Prioritera återhämtning
Perfektionism är en nedåtgående spiral. När livet är jobbigt blir strävan efter perfektion ett sätt att få skenbar kontroll. I stället för att sakta ner och vila jobbar perfektionisten ännu hårdare vilket bara leder till mer ångest. Tillåt dig själv att bara vara ledig. Umgås med familj och vänner eller gör något annat du tycker om. Då blir du både piggare och mer produktiv.
Marianne Zetterblom
Mer om Så gör du
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Få återhämtningen att bli av
Så gör du • Om vi inte får tillräckligt med återhämtning kan det leda till ohälsa. Niclas Almén, psykolog och stressforskare ger sina bästa återhämtningstips.
-
Komma tillbaka efter sjukskrivning
Så gör du • Att sätta gränser är nyckeln till ett hållbart arbetsliv efter en stressrelaterad sjukskrivning. Här är tips till medarbetare och chef.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi • Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.